经常出差去星马嘅我,十分之喜欢当地嘅食物,所以见到有一间标榜地道新加坡风味嘅餐厅,再加上好多好Review,决定马上去试试。结果系一个重雷区,真系唔知道点样可以再相信Review去揾好嘢食…….Order咗芽笼虾面,葱饼配咖喱汁及新加坡白胡椒肉骨茶配米饭。葱饼多油而且黏,一啲都唔松,而且咖喱亦一D都做唔到星加坡嘅味道,相差好远。虾面嘅汤底有欠虾嘅鲜甜味及虾头嘅浓味,亦欠椰奶味。所用嘅虾好明显系雪藏虾,既硬亦欠虾味。猪腩片则有好重嘅油膱味,整体嚟讲系非常之差。至于个所谓嘅肉骨茶,就真系同肉骨茶完全扯唔上关系。第一眼见到个好浅色嘅汤就知道唔对路,肉骨茶不但一D都唔热,而且完全冇应有嘅味道。茶味唔够浓郁,而且完全冇药材味,只有胡椒味。肉排干而且韧,猪腩肉片同样有油膱味,极之失望。整体嚟讲冇一样食物系可取嘅。虽然呢间食肆所收嘅价钱相宜,但并不代表客人应接受完全冇星加坡食品应有嘅味道嘅食物!
葱饼配咖喱汁