2024-04-22
呢期系新餐牌,保留咗特色招牌菜,更新咗其他菜式,都系可以送酒嘅良菜,而且有唔少清酒、各种酒类。不过定价略高,份量唔多。*Foie Gras & Prawn chips 鹅肝虾片 $138店员教落要捞埋一齐食,我整碎啲虾片再左撩右撩强行捞埋。虾片配鹅肝、开心果,红桑子、京葱,口感好多层次,最惊喜系酸甜嘅红桑子配鹅肝好夹。Pigeon 慢煮乳鸽 $218乳鸽略为细只,脾位好嫩但又有咬口,胸位比较下会冇咁嫩口。店员推介配炸紫苏叶食,冇乜特别。最底有蓝莓酱配乳鸽,会多一种甜味,但我偏向单食乳鸽肉。Yellow chicken rice 三黄鸡饭 $298三黄鸡半只好大份,鸡胸好嫩,鸡腿更加嫩,皮脆油香,鸡肉味偏淡。上菜后淋上姜酒酱油,增加香味之余,姜配鸡肉一定夹。最底系鸡油杂菌饭,有脆卜卜煲仔饭饭焦,油腻感略重,但香味未够香。
鹅肝虾片
Pigeon 慢煮乳鸽 $218