2023-03-19
终于挨到星期五,又到左我最期待既Happy Friday! 唔使讲~梗系约班朋友出嚟,一齐chill住咁食个饭倾吓计~今晚我地就去左金钟PP 既「BARHOUSE@wellwellwell」,呢个group旗下有好多唔同菜式既餐厅,质素有保证,好期待今晚有d咩食!!小食:🌟金沙脆炸鱼皮🌟歌落山辣子鸡翼🌟珍宝烧烤拼盘🌟牛油蒜香炸鲜鱿我哋一坐低就拣咗几款餐厅主打嘅小食,开下胃倾吓计先~几款小食卖相摆盘同埋餐具都够晒靓,打卡一流~值得一提系呢份珍宝烧烤拼盘,一个价钱就可以食晒咁多款生猛新鲜海鲜、肉类及串烧,性价比极高,而且大大盘我哋成班人开心share就岩哂~主菜:🌟慢煮法国鸭髀配香煎鹅肝🌟芝士脆皮焗龙虾🌟纽西兰羊扒🌟温泉蛋腊肠卡邦尼意粉🌟海蚬蒜香橄榄油淮山面🌟四川麻辣肉酱意粉我哋成班人可以试多几款主菜,够晒丰富,超正~特别钟意呢款温泉蛋腊肠卡邦尼意粉,中西合璧,用咗中式腊肠代替烟肉,油脂感同咸香味更加浓厚,加埋蛋黄味浓厚既温泉蛋,每一啖食落口感好丰富,大满足~另一款慢煮法国鸭髀配香煎鹅肝亦好出色~慢煮鸭髀肉质好嫩滑,轻轻用刀一切就将鸭髀肉分成一疏疏,食落好嫩滑~配菜嘅香煎鹅肝味道够晒浓郁,
小食:
🌟纽西兰羊扒
🌟温泉蛋腊肠卡邦尼意粉
🌟海蚬蒜香橄榄油淮山面
🌟四川麻辣肉酱意粉
另一款慢煮法国鸭髀配香煎鹅肝亦好出色~慢煮鸭髀肉质好嫩滑,轻轻用刀一切就将鸭髀肉分成一疏疏,食落好嫩滑~配菜嘅香煎鹅肝味道够晒浓郁,鹅油味好突出,必试~
甜品
🌟桂花蛋挞
🌟原味鸡蛋仔
🌟阿华田西多士
🌟黑糖云呢拿雪糕沙琪玛
呢度嘅甜品都几有特色,好fusion中西融合~我哋就最钟意黑糖云呢拿雪糕沙琪玛,将怀旧中式沙琪玛,加入云呢拿雪糕及黑糖汁,做法够新奇而且仲好夹添~每一啖都好香甜,特别系沙琪玛,食落烟烟韧韧,加埋冰冻滑顺既云呢拿雪糕,层次感好丰富,值得一试!
Mocktails
🌟绿野庭园 及 贵妃园
同其他同一品牌嘅餐厅一样,呢度嘅Mocktail都系餐厅主打之一,餐厅正中央设计左咗一个大型吧枱,调制各款酒精及非酒精类饮品,款式够晒多~
我就最钟意呢一杯绿野庭园,以接骨木花做base,加入新鲜苹果及青瓜汁,味道清香微微酸,仲有唔少果肉,够哂fresh!
———————————————————
总结
餐厅既氛围一流,除左卡位之外,仲设有sofa雅座,坐得好舒服~装修够哂优雅,气氛一流~食物方面,定价亲民,性价比高,而且食物菜式选择众多,够晒多元化,啱晒约埋朋友或者一家人黎叹番餐~