2021-03-19
近排坚尼地城新开咗间高先电影院,戏迷朋友即刻相约去一探究竟睇戏前点都要医下肚先,发现一街之隔就系台湾菜名店阿元来了既总店,马上拎飞等位。虽然系平日晚上,但堂食同外卖客人都骆驿不绝,足可见实力一流等位时一直闻到扑鼻既酥香,原来隔离铺位啱啱新开咗一间手工面包店,装修简约,主打各类酥皮面包,例如玉桂卷、牛角酥和泡芙拿破仑卷。如果有机会,一定要买黎试下味等咗大约20分钟就可以入座,一入门口就会见到充满夜市风味既车仔,令人觉得仿如真系去到台湾旅行咁,主要就系由此出菜,唔系净系打卡场景咁简单爆蛋鸡肉饭 $42肉丝份量好足,煎得脆香的太阳蛋配合酸菜令饭既口感更丰富,令人不自觉一口接一口好快食哂新竹贡丸汤 $20最近日夜温差大,夜晚饮碗汤人都暖d,不过贡丸可能煮得耐咗,味道无咁浓郁台湾黑轮拼盘 $30鱼浆鲜味尚可,弹牙好食 黄金泡菜蛋饼 $35自从系牛大人试过黄金泡菜后,一直怀念佢既特别味道。原来黄金泡菜系腐乳去腌制,夹埋一齐超级好味招牌珍珠奶茶 $25 食完就去咗睇戏,支持港产片,超级热血。
爆蛋鸡肉饭 $42
新竹贡丸汤 $20
台湾黑轮拼盘 $30
鱼浆鲜味尚可,弹牙好食
黄金泡菜蛋饼 $35
招牌珍珠奶茶 $25
食完就去咗睇戏,支持港产片,超级热血。