2023-08-20 28 浏览
上星期去咗香港故宫文化博物馆楼下嘅一间餐厅----下江南。呢间餐厅真系好特别同好靓,佢有好多落地玻璃,环境好明亮同舒服。而且佢嘅菜式大部分都系宫廷菜,好有特色。我睇咗下佢嘅餐牌,佢每一个宫廷菜都有介绍佢嘅来源同历史背景。所以除咗品尝味道,仲可以学到啲历史知识,好有趣呢。因为我同朋友系下昼去,已经食左午餐,所以就净系叫咗一个主食share,睇相见到酥油野鸡瓜饭好似好好味,所以就叫左呢个饭, 真系无叫错,好好味,鸡扒好弹牙,鲜嫩多汁,佢配埋黄豆、红绿椒同软糯嘅饭粒,真系好好食。鸡汁嘅浓郁鸡味同香料味都好香,每啖饭都有好多层次。仲有松子同菜粒嘅配合,味道更加丰富。至于甜品,我叫咗一个慈禧太后最爱食嘅驴打滚,紫薯芋圆凉粉同杂果鸳鸯凉粉。杂果鸳鸯凉粉摆盆摆得好靓,有好多新鲜水果。底下有一层黑色凉粉同透明冰粉,黑色凉粉清爽,透明冰粉就有啲弹牙。而双色凉粉就系两种风味嘅结合,真系好消暑。饮品方面,我叫咗一杯冻牛奶咖啡同一杯茉莉花茶加奶盖。冻牛奶咖啡味道正常发挥,茉莉花茶清香宜人,加上奶盖,更加滑顺同浓厚。总括而言,下江南系一间值得去嘅餐厅,环境舒适,菜式特色。佢嘅宫廷菜味道正宗,而且仲可以学到一啲历

总括而言,下江南系一间值得去嘅餐厅,环境舒适,菜式特色。佢嘅宫廷菜味道正宗,而且仲可以学到一啲历史知识。如果你系故宫文化博物馆附近,真系要嚟试下佢嘅食物同饮品啊!