2014-10-08 7289 浏览
有时一大班人同枱食饭,要食得开心愉快,又或够尽庆,唔单止嘢食好,仲要睇吓喺咩饭脚。同班死佬朋友,天南地北乜都讲;同班食友,就交换吓饮食情报,以及研究吓菜式、味道;同班亲友,彼此关心,寒暄问暖;唯一最怕,就代公司出席友好晚宴,同枱个个三唔识七,唔知有咩好讲。今晚,可以食得逍遥自在,皆因一枱都喺相熟朋友 !深宵食堂位处铜锣湾商厦,一出电梯就见,以「食堂」为名,总有种小店嘅感觉。果然,铺内唔大,大概廿多个座位左右,既横又直嘅条木作为墙身木板,配深啡皮梳化,有份暖和而朴实嘅味道 。餐厅一角墙上嘅书架,放置一列安倍夜郎创作嘅日本漫画「深夜食堂」,大抵你明白点解店主会将店名改为深宵食堂吧。睇嚟店主喺个喜欢日本漫画之人,因为除深夜食堂,仲发现有其他漫画。细看餐牌,食物大致分为主食、烧物、炸物、一品料理、蔬菜、小食及另一张点菜纸嘅甜点及饮品等。墙上挂有一小块黑板,写住好几款深宵推介。先分享一下小食类,因为都喺一啲细细份,或者用作开开胃嘅前菜。 辣味花螺 $58 螺肉颇为爽口,味道鲜辣,辣得嚟唔会太呛,食起嚟几醒神。 芥茉八爪鱼 $48 虽则混入芥茉,但辣度中等,唔会太攻鼻,而八爪鱼几鲜爽

辣味花螺 $58

螺肉颇为爽口,味道鲜辣,辣得嚟唔会太呛,食起嚟几醒神。
辣味花螺
芥茉八爪鱼 $48

虽则混入芥茉,但辣度中等,唔会太攻鼻,而八爪鱼几鲜爽,口感带烟韧。
芥茉八爪鱼
蟹肉沙律 $48
沙律菜、车厘茄、少许蟹肉、胡麻汁,几典型嘅西日菜式。原来仲加咗黑醋汁,更酸香醒胃,为之后一串接一串嘅烧物作个清新开始。
蟹肉沙律
胡麻蕃茄 $48

唔使多讲,好多串烧店都以此道菜式作为冷盘前菜,鲜红清甜嘅蕃茄配浓郁胡麻汁,简单好味。
胡麻蕃茄
跟住想介绍烧物,上菜次序当然唔会逐个类别上啦,不过,等大家易于理解,所以,就想每个类别归纳一齐,再逐样分享。

黑豚露笋卷 $28

听店长介绍,佢哋好都食材都喺晌附近街市入货,务求拣手新鲜。就好似露笋,就喺晌附近买嘅街市货,眼前嘅黑豚露笋卷喺4客嘅份量,露笋质感纤细,爽脆无渣,黑豚肉既薄又富油香。
黑豚露笋卷
鸡泡鱼干 $78
质感好似食啲肉干咁,软软哋身,又烧得有少少焦香,都颇惹味。
鸡泡鱼干
一口牛 $68 / 两串

一口牛应该取自牛柳位置,咬落软腍,又香又够肉味,$68有两串,其实都几抵食。
一口牛
汁烧白鳝 $78 / 串

个人觉得喺必食推介,因为白鳝烧得皮脆,鳝肉爽口弹牙,油润又有点点蜜糖香。
汁烧白鳝
烟肉荔枝卷 $32 / 串

另一个推介喺依款烟肉荔枝卷,烟肉一向被人觉得好肥好腻,但夹埋荔枝肉,一啲无油腻感,食落多咗份清甜。
烟肉荔枝卷
讲完啲串烧肉类,又讲讲串烧菜类,前后分别试咗两款:茄子及秋葵。

川式茄子 $68
一大条茄子开边烧,卖相好有霸气。茄子加咗唔少蒜粒、孜然粉,所以香气四溢,而且,烧得恰到好处,唔会「干争争」,唯一少少美中不足喺有轻微过咸啫。
川式茄子
烧秋葵 $22 / 4条
极之简单嘅盐烧做法,烧完下盐再加啲木鱼碎就完喇。秋葵属好有益嘅蔬菜,口感带黏黏潺潺,所以,未必人人喜欢。
烧秋葵
日式一口鸡 $42

好几款烧物都做得唔错,炸物又如何呢?日式一口鸡,鸡肉嘅大细做到一啖一粒,方便入口,外皮酥香甘脆,鸡肉嫩滑度亦唔差,个人喜欢唧啲柠汁嚟提味多过沾沙律酱。
日式一口鸡
餐牌上有好几款一品料理,算当喺烧物、炸物以外嘅类别。

芝士蟹肉玉子烧 $62

未见过咁大嚿玉子烧,加埋以蕃茄酱唧成个「深」字,感觉好可爱。最估唔到,件玉子烧做到咁大嚿都仲几柔滑,内里喺流心芝士,不过,蟹肉似乎下得唔多。
芝士蟹肉玉子烧
芝士蟹肉玉子烧
临讲啲饱肚嘅饭面主食之前,想分享一下佢哋嘅「深宵推介」,主要喺一啲较特别嘅菜式,或较时令嘅食材所做,一般供应都不定时。

矶煮鲍鱼 $98 / 只

睇卖相已经相当吸引,鲍鱼摆得精美,最窝心喺鲍鱼已经切成小粒,方便食用。虽然师傅话主要食个汁,但啲鲍鱼柔韧有嚼劲,细嚼下慢慢渗出鲍鱼本味;此外,伴碟嘅萝卜腌煮过,软腍清甜,同样精彩。
矶煮鲍鱼
烧北极深海鲈鱼 $198 / 件

深海鲈鱼厚切扒烧,烧得金黄好睇,而肉质细滑,鱼油丰腴,入口甘香鲜甜,甚有质素。因为喺野生货式,所以著实唔平,而来货又唔稳定,师傅话试卖一、两水,睇吓食客反应先再考虑入唔入货,所以,今晚遇到都实属走运。但始终价格颇贵,或许会影响销情。
烧北极深海鲈鱼
鹅肝什菌石窝饭 $108

食串烧志在过口瘾,一般都较难食到饱,所以顶肚嘅饭面喺时候出场。先嚟个石窝饭,一大片鹅肝,加埋什菌,睇样已经叫人流口水,食依个饭要将鹅肝压碎,跟其他食材与饭粒捞匀。入口不单饭粒分明,而且,油润甘香,非常惹味,又喺小弟心水之选。
鹅肝什菌石窝饭
猫饭 $26
见个名好有趣就好想知佢底世,原来喺白饭加木鱼碎,事后被告知原来喺漫画深夜食堂里出现过嘅一个菜式。
猫饭
习惯性,以甜点作为一餐嘅完结,虽然唔喺必然,但唔食又总喺有少少若有所失嘅感觉,哈哈!

甜蜜蜜 $48
甜蜜蜜真喺用上两个「蜜」:蜜糖及麦芽糖,配以冰冻蜜瓜,不过,麦芽糖凝固咗,好影响个口感,补充多句,相中依个喺两份嚟,咪以为$48有咁大碟呀!
甜蜜蜜
冰烧菠萝 $48 / 两串

串烧生果中,烧菠萝真喺开正我𠮶瓣,菠萝烧过之后,甜味更浓缩,加上新鲜菠萝嘅清甜,少许蜜糖嘅蜜香,真喺次次食都觉得好味。
冰烧菠萝
朱古力烧蕉 $38
原条香蕉开边略烧,之后再雪,再搽上朱古力浆做成脆皮,但感觉未达效果,况且,$38食一只「烧蕉」应该点计都唔多划算。
朱古力烧蕉
晚上嚟散叫消费真喺几高,所以,如果晌附近返工嘅朋友不妨考虑吓午市嚟食个晏仔,午餐定食都只不过$52-$66,已奉送前菜、味噌汤及饮品;而且,午市竟然都有供应鹅肝什菌石窝饭(非定食),仲只卖$88添
正如文初所讲,跟相熟朋友食一餐,谈天又说地,轻松自在,当然,想嚟依个小「食堂」就唔使「深宵」先嚟,不过,越夜越人多。
黑豚露笋卷
汁烧白鳝