2018-04-14
临时话要返屋企食饭,唔想妈咪咁麻烦又要再外出买𩠌再准备,于是便选择了屋企楼下的富临皇宫。选择又多,而且又成日都有新菜式就优惠。好少晚饭黎食,原来都几多人,爸妈已经早就攞左位坐住等。金装拼盘都好丰富,有炸豆腐,炸腐皮卷,烟鸭胸同烧腩仔。烟鸭胸同烧腩仔系爸爸最爱,用黎送酒一流。我个人就比较钟意炸腐皮,最有惊喜系估唔到炸到外层香脆,里面的腐皮依然可以好滑好香豆味。生煎菜肉包($38/6只)因为唔想点饭或面类,于是便点了生煎包比较饱肚。每只生煎包都好饱满,两边都炸到脆口金黄色,都唔算油,加上芝麻系面,咬落都几香口。馅料都满是肉汁好香,猪肉都调味好好,连埋无咩味道的包一齐食都几吸引。泰皇虾球通菜($78)不论通菜还是虾球,份量都几多。但虾球食落唔算好新鲜,不过加左惹味的蒜头和酱料炒香,食落仲好有镬气。菠萝生炒骨($68)生炒骨最怕就系酱汁调到会刺喉咙,这个生炒骨酱汁调味都几好,酸甜味都好平均。生炒骨先炸到香层香脆,咬落啖啖肉。花胶北菇玉掌煲($108)好丰富豪华的一个煲,又花胶又北菇又鹅掌,仲要都唔系细细只的,每样都好厚身。鹅掌好滑,北菇好厚身但好入味,系花胶有点唔够淋,有几部份都比较硬。
好少晚饭黎食,原来都几多人,爸妈已经早就攞左位坐住等。
金装拼盘都好丰富,有炸豆腐,炸腐皮卷,烟鸭胸同烧腩仔。
烟鸭胸同烧腩仔系爸爸最爱,用黎送酒一流。
生煎菜肉包($38/6只)
泰皇虾球通菜($78)
菠萝生炒骨($68)
花胶北菇玉掌煲($108)