2020-12-15
第四波疫情来临前,难得同老公去二人世界,呢排食得太多西餐,想转转口味食中餐,拣咗金公馆,果然冇令我哋失望。餐厅嘅布置好有中国特色,位置宽敞,坐得舒服,喺疫情底下都食得特别放心。我哋叫咗个二人套餐,我最钟意个杏汁白肺汤,啱晒冬天饮,又滋润又足料,不过呢个汤会限量供应,我哋好好彩系最后两个。除咗个汤,我另一个好钟意嘅就系北京填鸭,二人餐只系包括半只,不过份量好大份,好够食。鸭肉香脆,馅皮新鲜热辣辣。老公就好钟意个香葱鸡蛋豆干粒和味菜豉汁炒猪青肉,两个𩠌都非常惹味,火候十足,睇得出厨师嘅功力非凡。蔬菜方面,个云耳炒胜瓜都相当出色,健康清淡,可以消减油腻嘅感觉。二人餐仲送埋甜品,甜品系桂花杞子糕,唔会太甜,又有阵阵桂花嘅香味,令人齿颊留香。下次会带埋屋企人一齐嚟食,咁就可以试到多啲唔同款式嘅小菜,呢度都系一个家庭聚会嘅好去处。