2009-04-08 11 浏览
我家的御用饭堂~ (我好似已经连一个星期系果到开餐啦~)唔好睇依家酒楼面积细细, 但D食物真系好好食~ 可能无乜人估到个大厨竟然系个廿几岁的年轻人一名~ ( , 佢仲细过我~)年纪轻轻煮得一手好菜~ 仲成日有新颖菜式! (如果无新菜式的话, 我谂我会食到厌~)佢地点心同甜品都好好食, 点心的大师父系以前陶源同利苑的点心总厨~如果你地钟意食蒸鱼的话, 咁就一定要叫~ 佢地系真正蒸鱼, 唔系好似好多所谓海鲜酒家咁, 先用热水&拖鱼一次先去蒸, 绝对保持条鱼的鲜味~ 佢地的汤水都好正~ 材料十足, 好够味道! 甜品推介火龙果石榴露 (好香石榴味, 唔甜)杏仁茶 (好香, 绝对令你有打包多碗返屋企的冲动 )朱古力心太软 (唔系成日有得食, 撞正甜品师父系到, 绝对系必食之选!)桂花糕 (好香桂花味)茶市好食介绍:脆皮叉烧餐包 (外皮脆, SIZE刚刚好)烟鸭胸沙律 (好新鲜的烟鸭胸, MATCH埋D沙菈菜, 真系食唔停)鲍汁炆鸡脚 烧腩仔 (新鲜好食!!! 系大厨即烧的~ 但烧完唔好立即食, 过左几分钟等层皮凉左少少, 简直正呀!)肥牛拉沙, 担担面 (我家老公心水推介~) 黄金豆腐 (唔好
我家的御用饭堂~ (我好似已经连一个星期系果到开餐啦~)
唔好睇依家酒楼面积细细, 但D食物真系好好食~
可能无乜人估到个大厨竟然系个廿几岁的年轻人一名~ (
, 佢仲细过我~)

佢地的汤水都好正~ 材料十足, 好够味道!

甜品推介
火龙果石榴露 (好香石榴味, 唔甜)
杏仁茶 (好香, 绝对令你有打包多碗返屋企的冲动 [我好多UNCLE都打包2,3碗])
桂花糕 (好香桂花味)

茶市好食介绍:
脆皮叉烧餐包 (外皮脆, SIZE刚刚好)
鲍汁炆鸡脚
肥牛拉沙, 担担面 (我家老公心水推介~)
黄金豆腐 (唔好睇佢系炸, 但一D都唔油腻, 咬到去豆腐时仲好有口感)
煎堆 (唔同面粥店食到果D煎堆仔咁油味重, 但要星期六, 日先有得食)

晚市好食推介:
蓝莓玉液脆辽参 (好新式的食法, 上层系辽参, 下层系新鲜虾做的虾胶~ 虽然系炸的, 但一D都唔油腻, 加上蓝莓汁~ 简直令人对传统辽参食法改观~)
酱烤骨 (大厨仔改良的酱烤骨,. 煮得比利苑的好食多)
烧汁菌菇炒牛柳粒 (佢地出名牛肉系用靓牛扒肉~ 咬落口, 简直好似食紧高级踞扒咁既肉汁, 熟透度刚刚好~ 正)
冻鲍鱼 (日式刺身做法, 好食! 佢地D海鲜够新鲜!)

仲有好多好食的, 一时都谂唔起~
大家可以去试试, 平有平的食法, 贵有贵的食法~ 请客或家庭食饭都无问题~
$200 (其他)
  • 蓝莓玉液脆辽参
  • 酱烤骨