2016-10-02
平时食得多中西菜,想试下一d冷门少少既菜好耐,咁就一于试下中东菜。一入去舖头要经过一个长长既走廓,行到入去最尽都有几张枱,入面环境都尚算舒服,卡位都阔落。部份menu一坐低waitress都好快手就招呼左我地,因为侍应系本地人,所以沟通无问题,佢仲几好人咁推介我地食某d菜式。经佢既推介下,我地就叫左个印式杂海鲜炒饭、鸡肉卡巴、杂菜薄饼(单片)、芝士薄饼(单片)。印式杂海鲜炒饭($65)印式咖喱味道比较浓比较重,有少许微辣,平时唔食辣既我都可以食到,配上爽口既鱿鱼,味道十分夹。而米饭方面同我地平时食果d唔同,形状比较长,但亦都会比较谐,不过d咖喱饭食落都唔会干,值得一试。另外,亦配上3种酱汁,普通沙津酱、薄荷味酱、辣酱,配上新鲜既菜,可以淡化浓味既咖喱。芝士薄饼($30)芝士薄饼好大块,好抵食,满满既芝士舖系面,食落有淡淡既芝士味,唔会太浓唔会太咸亦都唔会觉漏,而且唔会太干,岩哂d无咁重口味既人食。杂菜薄饼($35)杂菜薄饼比我想像中好味,初头会以为会好斋无乜味,但佢既味道系恰到好处,唔会觉得食杂菜而味道好淡,反而咸度适中,亦唔会因为焗得太耐令蔬菜太干,做得唔错鸡肉卡巴($60)鸡肉卡巴
印式杂海鲜炒饭($65) 印式咖喱味道比较浓比较重,有少许微辣,平时唔食辣既我都可以食到,配上爽口既鱿鱼,味道十分夹。而米饭方面同我地平时食果d唔同,形状比较长,但亦都会比较谐,不过d咖喱饭食落都唔会干,值得一试。另外,亦配上3种酱汁,普通沙津酱、薄荷味酱、辣酱,配上新鲜既菜,可以淡化浓味既咖喱。
芝士薄饼($30) 芝士薄饼好大块,好抵食,满满既芝士舖系面,食落有淡淡既芝士味,唔会太浓唔会太咸亦都唔会觉漏,而且唔会太干,岩哂d无咁重口味既人食。
杂菜薄饼($35) 杂菜薄饼比我想像中好味,初头会以为会好斋无乜味,但佢既味道系恰到好处,唔会觉得食杂菜而味道好淡,反而咸度适中,亦唔会因为焗得太耐令蔬菜太干,做得唔错
鸡肉卡巴($60) 鸡肉卡巴系咁多样菜式中我最欣赏既,之前系其他土耳其舖头食都会觉得好干,但呢间唔会。饼皮烤得唔错,微焦但仍然有少许软熟,仍有保持韧度。入面包住大量生菜丝,加埋烧烤过香而不干既鸡肉,同埋入面有唔少既沙律酱,令成个卡巴锦上添花
整体黎讲呢间中东菜小店黎讲算都得唔错,价钱唔会好贵,但质素不错,如果想试下异国风味菜式既朋友可以一试