2022-02-23
呢日系油麻地完成工作后,发现天气变了,不止风大得很,而且还下著大雨,使天气变得更寒冷,而因为工作而没有吃饭,所以肚子在咕噜咕噜的叫著,并开始感觉到身体冷得要抖震,想立刻吃碗热腾腾的饭。呢间牛丼店之前已经试过,记忆中系即叫即做的足料饭菜,平日仲大多数要大排长龙先食到的,刚巧今日下了大雨,所以不用排队都可以食到。今次系我第一次系呢间店堂食,发现原来堂食同外卖系分开两个区域的,一入门口,店员就会询问你系堂食定外带,如果外带,就会先在收钱机比钱,然后去等候区等待,如果系堂食就会示意你先揾位坐底,然后就会比餐牌同一杯水你,枱上仲有一个钟,比你叫食物时用的。冇谂过一间系我想像中系快餐店既餐厅会系系座位叫食物的,平时的快餐店不是在收银机先付款后取餐的吗?所以呢个对我黎讲系一个几特别既体验黎。黎到呢度,我既首选一定系牛丼拉,佢有S size:$25 ,M size: $29 及 L size:$39, 由于我冇食早餐,所以一叫就叫左个M size: $29既牛丼,再配炸鸡套餐(+$20配炸鸡及冻饮/面豉汤),总共$49。牛丼既肥牛好多,够哂足料,而饭量更加不在话下,基本上一个女仔可能未必食得哂一个M
牛丼既肥牛好多,够哂足料,而饭量更加不在话下,基本上一个女仔可能未必食得哂一个M size既饭,所以细食既可以叫S size,咁就更化算了,而最令我倾心既就系牛丼既汁,捞饭食一流,不过可惜啲汁都系饭既最底,所以要拌匀都唔容易呢。
而炸鸡都系我推介既食物之一,一小碗里都有三旧鸡,佢炸皮够薄,而且肉质厚实,食得好满足,不过如果餐厅可以提供沙律酱就更完美了。
汤就都系普通既面豉汤,而本人不甚喜欢饮面豉汤的,只系因为餐厅入面只提供冻饮,没有热饮,所以无奈之下便算了面豉汤,所以不予置评了。
总括而言,以这个价格可以食到一个set 餐,而且可以食到又饱足又温暖,都系值得推介的。