2019-05-12 34 浏览
自己从来未上过诺士佛台既楼上酒吧,一直都系去地铺为主。奈何今日系星期五,每一间地舖既酒吧接近爆满,最后机缘巧合之下入咗去名叫寝宫嘅酒吧。不过酒吧二字似乎未能正确描述「寝宫」,用返英文「Bar & Restaurant」最适合不过,因为餐厅嘅食物同酒既选择可以话包罗万有。入面环境比一般酒吧高档。湖水绿色嘅高脚餐椅加上云石餐枱更显高级。秋千系其他餐厅好少见,非打卡位莫属,另外餐厅亦有桌球、beer bong玩。我同女友总共叫咗两款set dinner,加两款小食,加两款cocktail,成双成对。Set dinner会送餐汤同沙律。汤系南瓜忌廉汤,系餐汤上拉花第一次见,味道方面,南瓜蓉非常浓滑。左边系香草青酱鸡肉芝士意式饭球,自己非常钟意呢道小食。外皮酥脆,芝士同青酱鸡肉既搭配滋味无比。另一边系蒜香鸡翼条,餐厅事先将鸡翼一分为二,所以食嘅时候好方便。蒜香味唔会太强烈,点到即止。鸭脾皮非常香脆,入面啲鸭肉用叉好易整散,慢煮后保持多汁。鸭肉本身冇咩味道,不过配埋鹅肝一齐食就啱啱好。另外,配料种类多到数唔晒,包括紫薯、白菜、炸香芋片,加上本身有两大件鸭髀,所以份量真系超多。另一道主菜系香煎大虾配

鸡翼条

慢煮脆鸭脾配鹅肝

另一道主菜系香煎大虾配辣椒蒜香意粉。大虾超大只,唔会煮到干晒,依然鲜甜湿润。意粉既辣味好谓深不见底,食完一啖意粉,辣味先系喉咙慢慢涌出嚟。寝宫嘅主食份量非常足够,摆盘亦充满心思。
香煎大虾配辣椒蒜香意粉

餐厅总共提供四款以美人命名嘅cocktail。美男子当然要配美女,所以叫左「西施」,味道偏甜,荔枝味重。餐厅用更精致既茶具代替酒杯呈上cocktail,令我感觉似品酒。
西施

经职员介绍下,另一杯cocktail叫左Cucumber Saketini,名字充满日本气息,Cocktail系Sake加Vodka,所以酒精浓度几高,不过青瓜味几突出,所以都算易入口。
Cucumber  Saketini

走嘅时候大约11点左右, 餐厅开始越来越多俊男美女,睇嚟11点过后之后先系真正既Badroom。
2019-04-26
鸡翼条