2020-06-30 1543 浏览
同事介绍另一间素食做得好出色嘅小店, 位于登龙街楼上。 定位比较新派 ~fusion。每星期都有一天希望可以食素, 所以都好期待。小店宁静优雅 ,装修简约, 给人舒服平和嘅感觉。晚餐时间套餐为主。 包括前菜小食,,沙律  ,餐汤,主食 ,花茶~ 非常丰富。醋渍子姜子姜好嫩,薄薄一片, 醋渍味道酸中带少少甜。 木耳够爽。决明子菊花杞子茶 甫坐下已经送上花茶, 养生明目, 配素菜 适合不过。一拼3款嘅前菜也各有特色。凉拌秋葵, 健康美味。韩式烤粟米, 涂上韩式嘅甜辣酱和洒上芝士碎 ,特别惹味。 很细心把粟米切开小段 方便吃。罗勒蕃茄烤蔬菜丸子, 蔬菜切得幼细,味道细致, 极有蔬菜嘅甜味。 表面嘅罗勒蕃茄同时精髓所在, 令丸子更添美味。石榴籽青木瓜沙律还是首次品尝石榴籽, 细细粒清甜冇涩味, 配合切得幼细爽脆嘅木瓜丝别具口感,味道清新开胃。牛肝菌花椰菜汤花椰菜味道好突出, 浓郁幼滑, 配自家焗制嘅松软面包, 打碎了的牛肝菌和花椰菜味道平衡, 平日少做西汤的我这个味道真是十分喜爱。黑松露芝士炸薯球咬开之后 闻到极香嘅黑松露味, 配合软滑嘅芝士忌廉, 味道浓郁,炸薯球外皮够脆又香口, 即叫即炸热

每星期都有一天希望可以食素, 所以都好期待。

小店宁静优雅 ,装修简约, 给人舒服平和嘅感觉。

醋渍子姜
子姜好嫩,薄薄一片, 醋渍味道酸中带少少甜。 木耳够爽。

决明子菊花杞子茶
甫坐下已经送上花茶, 养生明目, 配素菜 适合不过。

一拼3款嘅前菜也各有特色。
凉拌秋葵, 健康美味。
韩式烤粟米, 涂上韩式嘅甜辣酱和洒上芝士碎 ,特别惹味。
很细心把粟米切开小段 方便吃。

牛肝菌花椰菜汤

黑松露芝士炸薯球
咬开之后 闻到极香嘅黑松露味, 配合软滑嘅芝士忌廉, 味道浓郁,炸薯球外皮够脆又香口, 即叫即炸热辣辣非常美味吸引!

日式蒟蒻配荞麦面
满以为系冻的荞麦面,竟然系暖嘅。 洒上的白芝麻诱发香味, 荞麦面汁有好香嘅麻油味, 有别于一般的冷面汁, 面质够爽, 和紫菜蒟蒻同吃真是美味可口!

压轴嘅甜品也非常精彩。
士多啤梨豆腐布丁, 酸酸甜甜的士多啤梨,伴着 滑溜溜的 豆腐布丁, 估唔到豆腐味咁突出, 味道没有被士多啤梨盖过

午餐也有不少选择