2021-07-31
Weekday 放一日假,揸车去将军澳海滨公园行下. 好耐冇嚟将军澳,哗又起咗咁多新住宅同商场. Ocean popwalk 海天晋汇 系天晋汇 嘅伸延,比较近海旁. 有啲难揾, 因为原来个商场停车场入口系同住宅同一个入口.可能系 weekday, 个商场都冇乜人. 行咗去Griddy’s waffles and cocktails 食晏. 成间餐厅得另一台客同佢哋狗狗. 装修好靓, 啲座位都好宽敞. Set lunch 有三种拣. 我就梗系试吓佢D waffles la.拣咗Waffle set 嘅chicken and waffle. Waitor 话系 fried chicken, 初时仲担心会唔会好热气, 点知好有惊喜 - 系好 lightly battered 嘅鸡肉 外面轻轻炸过, 里面系好juicy 好嫩嘅鸡肉, seasoning整得好味😋. Waffle 里面仲加咗啲herbs, 老细分享话系佢哋咸点 waffles用类似Pizza嘅 dough 整嘅, 沙律正常新鲜. 有三种 dressing, 自己最钟意个blue cheese dressing - 有啲芝士味但
可能系 weekday, 个商场都冇乜人.
装修好靓, 啲座位都好宽敞.
拣咗Waffle set 嘅chicken and waffle. Waitor 话系 fried chicken, 初时仲担心会唔会好热气, 点知好有惊喜 - 系好 lightly battered 嘅鸡肉 外面轻轻炸过, 里面系好juicy 好嫩嘅鸡肉, seasoning整得好味😋. Waffle 里面仲加咗啲herbs, 老细分享话系佢哋咸点 waffles用类似Pizza嘅 dough 整嘅, 沙律正常新鲜. 有三种 dressing, 自己最钟意个blue cheese dressing - 有啲芝士味但系冇平时都咁 strong.
Chicken and waffle
朋友叫咗 carbonara, 味道几好, 不过本身 carbonara 比较济食唔晒.
加咗个 signature waffle dessert. Menu 写系 云呢拿窝夫, 嚟咗系berries味嘅雪糕, 本身唔钟意berries不过其实应该好味过云呢拿. 冻嘅雪糕喺个热辣辣又脆嘅 waffle 上面特别好食!(唔记得影相)
Set drink 有 lemonade 拣. 见支饮筒硬硬地以为佢唔走塑, 一问之下原来系纤维环保饮筒 - 抵赞!
埋单仲送 Griddy’s 口罩 - 仲系 made in Hong Kong添.