2025-02-02
我哋一行两个人,约午餐12点半到达,室内装修几简洁,所以坐得几舒服,环境算唔错。炭烧乳猪 -- 好食嘅乳猪,必要系连皮带肉嘅,皮要酥化香脆,唔带苦味;肉要松软鲜美,略连肥脂但唔会太腻嘅为最佳。不过要整味美嘅乳猪,事前嘅腌肉风干功夫必须做足,将乳猪上叉再喺炭火上慢慢碌烧,少半点心机都唔得。至于呢度嘅乳猪件,同出面食肆食到嘅,的确有啲唔同,以潮流健康为前提,师傅喺上枱前已经片去黐住乳猪皮嘅肥膏,所以皮还皮,肉还肉,骨头自然都去掉,乳猪皮咬落香脆,冇半点脂肪,唔觉肥腻,肉质都算嫩滑,只系稍嫌冇皮连肉食𠮶种传统风味。元朗杨氏乌头 -- 所谓元朗杨氏乌头其实就系豉汁+柠檬煮嘅乌头,表皮入口外脆内软,脆嫩鲜甜,加上鱼肉新鲜弹牙,白质地脆嫩鲜甜,甘香惹味,唔觉油腻,用嚟送酒配饭,清清地都几唔错。芝士龙虾伊面 - -个芝士龙虾伊面个汁好浓,亦都好重芝士味,啲龙虾都好厚肉,起码唔使担心每人分唔到一旧龙虾,因为𠮶伊面索晒啲芝士,我都食咗两碗。呢度整体服务都唔错,食物味道都好好,而且价钱合理
统风味。
。
人分唔到一旧龙虾,因为𠮶伊面索晒啲芝士,我都食咗两碗。
呢度整体服务都唔错,食物味道都好好,而且价钱合理