2018-11-16 104 浏览
朋友介绍位于尖沙咀漆咸围内街的一间特色日式料理,佢哋嘅料理主要都系厨师发板,套餐分三个价钱,有六百几、八百几到一千三百不等。由于好肚饿,而且想同太太食豪啲,于是拣咗1300嘅套餐,而且仲系好神秘,连食乜都唔知。前菜到咗,几有惊喜,盛装前菜嘅器皿好特别,拆开之后分开三盆,差唔多有成10款小食。每款一小口,款款有新意,而且味道相当唔错。跟住上咗刺身,五款刺身都系高质素嘅靓野,同平时食开普通日式餐厅嘅刺身最大嘅分别系佢嘅温度非常适中,绝对唔会说得太冰冻太硬,但系保持住应有嘅温度。日本北海道生蚝配上三文鱼子加柚子汁,鲜味非常!跟住上咗两三海胆款热晕,香煎银鳕鱼拼煎猪肉卷。清炖海鲜汤海胆炖蛋,啖啖海胆肉的,美味无比。跟住10款师傅亲自挑选新鲜嘅材料制作手握寿司,分别系:黑立、方弗鱼、油甘鱼、金目鱼、马交鱼、天使虾、火炙左口、平政鱼、吞拿腩。师傅问我最钟意食边一件,我就话系入口即溶嘅吞拿鱼,师傅即刻回应普遍香港人都钟意食肥美嘅吞拿鱼,但系日本人就唔系。最后饮完面鼓汤后,便上咗甜品拼盘,卖相相当唔错,只系本人不爱吃甜食。

日本北海道生蚝配上三文鱼子加柚子汁,鲜味非常!

跟住上咗两三海胆款热晕,香煎银鳕鱼拼煎猪肉卷。
清炖海鲜汤

海胆炖蛋,啖啖海胆肉的,美味无比。

• 季节前菜盛
  • 茶碗蒸