2015-11-18
经常路过见排长龙或者闩左门,难得偷懒唔操拳走返上水,食完个加底车仔面都唔够饱,依然肚饿,又见无人就整多个巨狗试试啦。早前都有上 openrice 度 research 过有咩好野食经常排长龙,今晚第一次就由基本热狗开始啦。芝士肉酱热狗、奶酱热狗、雪糕热狗、邪恶芝士热狗、奶酱热狗,只有四款狗,其实我只需要简简单单茄汁、芥辣、酸酱已足够,最紧要面包同香肠高质好味!我又再次怀念美国 Costco USD1.5 既珍宝热狗连汽水任饮呢!次次最少食两只,平靓正。有好多特色雪糕同奶色㖞,不过我对甜野麻麻,不过生果沙冰可以试试。单点热狗有点闷,炸鱼?都好,79 号下个到我喇,食完车仔面加多只巨狗应该够饱!芝士肉酱热狗,秤秤先,够坠手有份量,有 iPhone 6 plus 咁大只。虽然唔系 8 吋巨肠,不过约 5 吋粗肠已经非常满足,而且肉酱芝士塞得满满的。居然系我不太喜欢既脆包,好采只系薄薄一层脆皮啫,外脆内软都无咁惊。唔系 UA 戏院硬到法包一样既面包,包皮厚到刮口,包肉又硬又韧,要花多点牙力先咬得到呢!芝士肉酱热狗,即叫即做热辣辣,连面包都热架!就算我既血盆大口要一啖咬落去都有点免强,要压一压、
芝士肉酱热狗,即叫即做热辣辣,连面包都热架!就算我既血盆大口要一啖咬落去都有点免强,要压一压、卷一卷先刚刚好咬得到乍。浓厚芝士肉酱香味迎面而来,狠狠地大大啖咬落去,芝士肉酱即时激射,满口满手都系酱汁,都食得几狼狈吓,不过有风味!幸好攞到返屋企先食啫。
热辣辣脆皮热狗肠,脆卜卜肠皮藏著滑滑的嫩肉,香而不咸,肉肠味道清爽甜美。爆开肉汁四践,非常湿润 juicy,看得到的蠢蠢欲滴,脆滑湿软棉腍既质地同时出现,非常丰富!肉酱茄味浓浓,香口猪肉碎作为点缀,完全唔会有喧宾夺主抢去热狗肠风头既感觉。芝士跟蕃茄肉酱从天地初开时已经系绝配,半溶香滑暖笠笠芝士搭上肉酱再狠狠地搂抱著肉肠,卖相吸引又增加食欲,yummy yummy!赞,真系不妨试试。
炸鱼块,鱼块?同我想像既差好远,系我脑海中只不停浮现出 fish & chips 既炸鱼柳,并不是眼前既鱼手指啰,卖相好吉烈吓,我一向对吉烈食物都麻麻地。因为觉得净叫只热狗好鬼 dry,咪叫多款小食调剂一下,无咁闷麻。
即叫即做即炸,所以要耐心等候,新鲜出炉热辣辣!咬啖睇睇先,用既系浓味青衣柳㖞,并不是惯常既龙脷柳。青衣柳较重鱼味而且质感结实,仲好香添。厚厚既蛋酱面包糠紧紧锁住肉汁,而且炸既时间恰到好处,鱼肉滑溜富弹性,好鱼!
如果钟意食香口脆口炸物或吉烈既食家应该非常喜爱,厚厚面包糠炸得金黄卜卜脆,质感近乎硬烧肉皮,配上沙律酱味道都唔错架,只不过系唔啱我口味啫。我钟意炸得松化、薄薄蛋酱、薄薄幼面包糠或是天妇罗云一样既轻盈雪白炸酱,食到香脆又食到材料原味。最后我唯有当食蟹咁食,剪开个壳,鱼肉美味啊!