2022-11-12
又一个假日📆,本身谂住去美孚某一间打卡Cafe,上网check清楚先发现又系某某连锁品牌🔵,即时转场去其他舖头。喺OpenRice见到呢间小店几特别,有主食又有甜品👌🏻。Why not?小小店舖只有3-4张台🪑,日系style装修又有港式甜品,手写餐牌更感温暖,当日只有妈妈Feel店员同一个男厨师👨🏻🍳,用简单嘅食材煮出窝心嘅味道。令我谂起日后都想开一间咁嘅小店,妈咪卖糖水饺子🥟,我卖蛋糕🍰,你会唔会支持先?————————————————👅 森林套餐($58)👍🏻有一份煮食配靓靓素汤或者是日自家制饮品,加多$18仲可以食埋饭后甜品,我哋叫咗两个餐,所以每样都有两份🔸主食🔸👍🏻蛋黄酱烟肉鲜菇意粉难得蛋黄酱唔腻口,鲜菇弹牙🍄,意粉份量同充足配料一定够饱👍🏻和风肥牛红米饭甜甜的寿喜烧汁🐮,有菜有肉又有芋丝,配搭健康,好温暖🔸饮品🔸👍🏻柠檬博士茶博士茶听讲好养生🎓,第一次饮原来味道咁独特,有柠檬无咁Odd,整体唔错嘅👉🏻双花茶系菊花x玫瑰花🌹,平时嘅菊花茶又多咗玫瑰味.🔸甜品🔸👉🏻焙茶牛奶布甸配黑糖啫喱黑糖味比较突出,焙茶反而唔系好食到🙈👍🏻红豆紫米露可选椰汁/花奶,有好多红豆同紫米🫘,质
————————————————
👅 森林套餐($58)
🔸主食🔸
👍🏻蛋黄酱烟肉鲜菇意粉
难得蛋黄酱唔腻口,鲜菇弹牙🍄,意粉份量同充足配料一定够饱
👍🏻和风肥牛红米饭
甜甜的寿喜烧汁🐮,有菜有肉又有芋丝,配搭健康,好温暖
🔸饮品🔸
👍🏻柠檬博士茶
👉🏻双花茶
系菊花x玫瑰花🌹,平时嘅菊花茶又多咗玫瑰味
🔸甜品🔸
👉🏻焙茶牛奶布甸配黑糖啫喱
黑糖味比较突出,焙茶反而唔系好食到🙈
👍🏻红豆紫米露
可选椰汁/花奶,有好多红豆同紫米🫘,质地质地杰杰地,唔会水汪汪,咁先够足料
————————————————
🚩总结:小小的店,暖暖的心💗
————————————————
🌟注意:当时7月用餐,疫情下转咗外卖生意,天气炎热所以食客可以借用店舖位置进食,街坊有人情味当然唔同堂食啦
📍 甜品森林
地址:美孚美孚新邨六期恒柏街2-8号N29C1舖