2014-01-09 143 浏览
今日难得见天气咁好,好即兴咁约B君一齐去大澳hea游一下。去大澳一日游,买虾酱可以话系好多游客嘅指定动作。我亦都唔例外。出发之前已经收到呀妈order 要买虾酱。不过黎过大澳嘅朋友都会知道,大大小小嘅虾酱档海味档可以话有几十间,真系好难拣。系条小巷度随意行下嘅时候,见倒呢间昌益小食店。呢间系海味小食一条龙嘅老店,一间铺卖海味虾酱,对面铺系小食店,用自家制酱汁整小食,新鲜感十足!于是B君提议试下呢间,如果好味,可以顺便买埋呢度出嘅虾酱。店内环境一般,墙上menu 上面嘅价钱有几层 label 贴系上面,应该生意唔错不断加价...虽然小食价钱偏贵,不过味道真系好正好有惊喜。惊喜唔系食物本身,而系d酱!首先系呢碟虾酱鱿鱼,呢度用嘅自家制熟虾酱。味道无传统虾酱咁咸,而且酱嘅分量好多,味道鲜美浓郁,带起左本身普普通通嘅鱿鱼嘅鲜味!跟住系呢碟XO酱烧卖,烧卖本身口感好淋,估计翻蒸左好多次,但系个XO酱可以话起倒起死回生嘅作用!呢$22蚊买嘅并唔系烧卖而系d XO 酱。呢个酱并无出面市面果d XO 酱咁辣,不过就多左一分虾米嘅鲜味,令本身可以话系难食嘅烧卖加爆分!最后系呢碟蚬介酱生菜,卖点依然系个酱

虾酱鱿鱼
XO酱烧卖
最后系呢碟蚬介酱生菜,卖点依然系个酱!呢个蚬介酱同普通点鲮鱼球嘅酱好唔同。呢个酱无咁咸之余,仲有d蚬介弹牙口感,感觉有少少似食紧蚝屎
。生菜本身亦新鲜,酱同菜非常配合,好有惊喜!
蚬介酱生菜
最后未够喉,叫多个冻豆腐花。豆花够滑,不过味道颇淡,无店内其他小食咁有惊喜,不过价钱够平。
冻豆花
最后,食完嘴lam lam 之后,不忘去对面买翻几瓶酱翻屋企孝敬呀妈 XD。
外卖熟虾酱
题外话/补充资料: 呢度嘅海味酱提供试食,试完先买唔惊中伏!
2014-01-02
虾酱鱿鱼