餐厅: 小曼谷海鮮燒烤屋
资讯:

位于马路旁嘅小曼谷海鲜烧烤屋,门外嘅充气公仔其中一只手会随风摆动,做出好似招手咁嘅动作,都几显眼。入面装修比较新派,楼底够高,座位分布较近,但唔算挤迫。餐厅晌九龙城几有人气,我哋坐低无耐已经满座,呢晚就试试系咪名副其实。其中一角摆放咗音响设备,似乎系供live band用,惟当晚无表演观赏。泰式生虾刺身,用咗蒜片同辣椒提味,虾肉弹牙唔霉。猪肉碎生菜包,猪肉碎加咗干葱头同九层塔等,当中夹杂咗少少肥肉,味道唔浓,用生菜包住食都几清新。明炉蒸桂花鱼,桂花鱼上铺满肉碎、香茅、南姜、香葱、辣椒、蒜头、香芹、香叶等,并浸于鱼汤中同用明炉保温,食到尾声仲系热辣辣嘅。鱼肉嫩滑,鱼汤带柠檬酸香,我哋都觉得几好味。
泰式生虾刺身
泰式生虾刺身,用咗蒜片同辣椒提味,虾肉弹牙唔霉。
猪肉碎生菜包
明炉蒸桂花鱼