喺呢啲天气,食一碗浓郁又热辣辣嘅台湾牛肉面,真系会令人好满足架!话说今日路经湾仔,喺准备返屋企之际,突然传嚟一阵五香牛肉嘅味道,所以我哋一于食埋晚餐再返屋企啦!嚟到湾仔嘅牛壹台食,餐厅设计风格够晒清新,主打台湾料理,除咗牛肉面,仲有好多台湾美食!金梅地瓜条地瓜条炸到金黄色,够晒脆卜卜,上面铺有金梅粉,份量算多,酸酸甜甜,非常开胃。台式卤牛伴面卤肉饭平时就食得多,今日就试吓卤牛伴面啦!卤水汁同样香浓,牛肉入晒味,最钟意啲牛肉够晒大大粒,食嘅时候好有口感!食之前当然要将酱汁同肉碎捞匀啦,咁每一条面条先会挂晒汁又入味。但就略嫌面条煮得太淋,令食嘅时候有啲糊身。川味香辣牛腱心牛肉刀削面重点当然系牛肉面啦!我特登拣咗Q弹爽口嘅刀削面,挂上川味香辣嘅牛肉汤,好惹味呀!汤底除咗浓香嘅牛肉味,仲有淡淡嘅川香麻辣味,好有层次架!至于牛肉软嫩入味,重点系大大旧,食嘅时候非常满足,份量够晒多,食晒面都仲有好多𩠌呀!红枣茶、蜂蜜绿茶餐厅当然有唔少台式饮品选择,但因为干燥天气,特登拣咗红枣茶同蜂蜜绿茶,好滋润呀。

金梅地瓜条

台式卤牛伴面