2024-04-12
今日嚟到佐敦一间小编细个成日会去食嘅餐厅。当然我以前就唔系嚟佐敦咁远,记得以前元朗有个商场叫新元朗中心入面都有一间仙迹岩,久唔久就会同屋企人去食个多士饮杯珍珠奶茶。𠮶时候嘅台式手摇饮品仲未好盛行,珍珠奶茶对我哋嚟讲系一个甜品级嘅存在。➡️猪颈肉卤肉饭$55 必须讲第一眼睇落去佢系几大碗,份量都充足,觉得系几抵食嘅。不过佢嘅外观就唔算好吸引,有啲似小编以前中学会食嘅学生餐…🤣卤肉嘅味道偏甜,冇乜卤水嘅香料味,而且佢嘅卤肉偏干瘦。猪颈肉调味都系差唔多,不过好奇怪嘅系猪颈肉非常之淋,冇乜爽口弹性嘅感觉,非常奇怪,最后都讲一讲饭底偏湿同烂,小编唔多喜欢。味道🐽🐽➡️大块鸡(半份)(+$19)佢都系用台式嘅炸法,食落都几脆口,不过中间嘅鸡肉就比较薄,而且佢嘅调味粉唔够均匀,有时有一大炸,有时有完全冇味。😟味道🐽🐽🐽➡️双拼吐司 $24望落去佢系比以前细份左(定个人大份咗?😅),而且有一个几严重嘅问题,就系我哋叫咗两份,第一份明显烘得唔够,可能系焗炉未预热好嘅关系,所以第一份唔似多士,只系一个厚方包,第二份烘嘅程度就明显好好多!☹️至于味道,我哋试咗花生、椰香、蜜糖同草莓酱。花生蜜糖同草莓味道都正正常常。
➡️猪颈肉卤肉饭$55
味道🐽🐽
➡️大块鸡(半份)(+$19)
味道🐽🐽🐽
➡️双拼吐司 $24
至于味道,我哋试咗花生、椰香、蜜糖同草莓酱。花生蜜糖同草莓味道都正正常常。唯独是小编一直好挂住嘅椰香,好似同我记忆中已经有啲唔同、佢而家系有种椰子糖嘅味道,定系我口味唔同咗?😅
味道🐽🐽🐽
➡️台式饮品半价加配
➡️苿香珍珠
呢杯饮品算系成餐,最符合我记忆嘅一个。佢嘅茉香奶茶完全就系经典嘅味道,茉莉花香配上奶精,冇乜茶味,同细个嘅时候一样!🥹至于珍珠比较软腍,我都接受得到嘅。