2022-10-29 34 浏览
呢排见到到处都开咗呢间平民价嘅川菜,今日咁啱嚟到附近,一于试吓佢!✨一口小云吞云吞有好多种口味可以拣,我哋拣咗韭菜鲜肉同埋鲜虾鲜肉。汤底仲有好多口味可以拣,我哋拣咗清鸡汤。云吞嘅皮好薄,入面有满满嘅肉馅,韭菜口味比较香口,而鲜虾亦食到有弹牙嘅虾肉。虽然云吞细细粒一啖一件,但系一碗有成20粒真系好顶肚同好满足!✨红烧肉葱油酥热捞面呢一个热捞面非常丰富,除咗有主菜红烧肉同热捞面之外,仲有生菜、菜甫、萝卜等等嘅配菜!葱油捞面食落去甜甜地,但系又闻到好香嘅葱味!红烧肉肥瘦相间,炆到啲五花肉好软哂,一啲都唔鞋口~✨孜然鸡翼鸡翼即叫即炸,洒上嘢味嘅孜然粉,非常吸引!鸡翼炸到出面好香脆,咬开肉汁同油脂即刻流晒出嚟。开头以为会好重口味,但系估唔到冇想像中咁咸,孜然粉只系增添左佢嘅香气,唔会令人觉得好Heavy。✨红糖糍粑每次见到都忍唔住叫,糍粑出面吹口,一面烟烟韧韧。上面洒上左黄豆粉同埋红糖,食落去唔会过分甜,但系又有红糖独有嘅香气。✨手拍青瓜估唔到个份量有咁大碗,青瓜切成一粒粒嘅形状,容易入口。特别之处系个酱汁除咗有平时食开嘅红油、酱油等调味之外,仲加咗啲麻酱同花生酱,食落去有担担面嘅汤底感觉!✨雪

✨一口小云吞

✨红烧肉葱油酥热捞面

✨孜然鸡翼

✨红糖糍粑

✨手拍青瓜

✨雪梨茶
估唔到雪梨味咁浓郁,有少少好似直接饮紧雪梨汁嘅感觉。但又唔会太甜。一饮落去个茶底饮到淡淡的茉莉花香,好适合用嚟配呢啲比较重口味嘅食物。