2019-03-26 99 浏览
今日朋友话去食明星餐馆,话系食小笼包好出名嘅。去到餐厅,舖头有啲狭窄,完全系隐世小店feel,于是我抱住期望入去食。佢系用剔剔纸俾你自己剔,见到啲价钱都系三十蚊左右,感觉唔贵,就叫返几味咁啦。当然小笼包是必须点的,话晒人地招牌,一试便知龙与凤啦。个皮又唔会好厚,但又唔系真系好薄好惊喜。佢个汤汁比较清,唔会好似有啲小笼包咁甜到好唔自然。呢个价钱算系抵食。生煎包系我朋友今次嚟嘅目的,因为我好怕油,所以冇试,但睇朋友食佢一咬就爆汁,好利害咁😂虽然卖相唔吸引,但佢话几好食。嗌左个九菜水饺,普普通通,冇九菜味都有猪肉嘅鲜甜味,冇话特别好食或唔好食,可以填下肚咁。海折青瓜,海折淡如水,冇味。因为个汁都好淡,所以青瓜都系青瓜味,冇汁可言。肴肉几好食,味道岩岩好,唔会太咸,呢个唔错。川麻鸡翼,我又系忘记左影相,所以其实佢系一碟四只。佢个样似土匪鸡翼,但系味道都系偏淡,小小小小小丁咁点嘅麻,唔辣,都系冇乜特别。两个人食,呢个价钱中规中矩啦,因为佢碟碟都细细碟,份量唔多。只要唔系饿左两餐先去食都ok嘅。

当然小笼包是必须点的,话晒人地招牌,一试便知龙与凤啦。

肴肉几好食,味道岩岩好,唔会太咸,呢个唔错。

2019-03-25