2022-09-23
花甲年华In the mood for clam📍 屯门屯顺街1号屯门市广场一期2楼2253A号舖Food Maze上次去屯市新开嘅food court食burger时,见好多人都食一兜用锡纸装嘅粉面,好奇一问下先知原来喺burger嘅嚟档花甲粉,我以前去上海实习都成日有食花甲粉,难得香港都有得食,一定要试试佢! 💰$60鲜甜花甲粉 🍜虽然话系做花甲粉嘅专门店,但感觉上冇咩特色,可能因为我食过好正宗嘅花甲粉,所以觉得呢度嘅花甲粉无论系调味用料都同想像中有落差。先讲佢嘅花甲,每只都好细,有啲仲要剩系得个壳,识落仲有少少沙添。粉方面我哋拣咗粉丝,汤底拣咗微辣清汤,汤底唔算重味精,饮完唔会觉得好咸,但粉丝剪到好碎,几乎要用匙羹毕先食到。最后就系配料,芫荽、芽菜同葱都无咩香味,索唔到汤底嘅精华。无可否认佢哋嘅花甲粉系未开食之前已经闻到好香,打开睇到卖相亦都唔差,但真正食落就中规中矩。以呢个价钱喺屯门其实可以食到更加好嘅嘢,个人认为唔需要为咗食佢喺food court特登排队等位。
[价钱 Price]
💰$60