2009-06-26 18 浏览
系呢度见到食评话呢间餐厅气氛好好, 决定去试下~ 星期二打电话去book, 我同佢讲话有两个人都系六月生日 (我地Total五个人), 我问佢咁系咪送两个蛋糕, 佢话送既蛋糕会系大个D同埋会写住两个名, 跟住收左线…我谂谂o下唔对路, 因为一个系我老公, 一个系我个 friend, 佢地又唔系一Pair, 我就再打电话去问可唔可以分开比两个蛋糕, 接电话个男人话OK, 我就好放心咁BOOK左. 去到, 见D set 其实都几贵, 最平个餐系3 个 Appetizer, 1个Main, 1个Dessert咁, $196, 我地主要都叫左JADE果个餐, 2 个 Appetizer, 1个SUMBA recommendation, 1个Main, 1个Dessert, $214, 未计加一. D野黎到, 好细碟…我有两个男仔Friend好大食, 我都觉得几唔好意思…我知佢地一定会食唔饱…咁D野食既味道不过不失啦, 可能小食多滋味啦, 最唔好食系其中一个SUMBA recommendation, 煎蚝, 劲腥, 仲有个龙虾汤好难饮, 无虾味, 都唔知咩味, 好怪,个菠菜cream soup

, 仲有个龙虾汤好难饮, 无虾味
, 都唔知咩味, 好怪,个菠菜cream soup 好饮好多!

连Main dish都系好细碟, 咁食完main dish 之后, 我见有得整朱古力, 就问个 waitress, 系唔系可以自己埋去整, 点知佢叫我地唔好整住, 话就快出甜品㖞, 其实我唔系好明出甜品同我去整朱古力有咩关系, 不过佢咁讲, 我地就无去整…

到火焰蛋糕出场既时间! 竟然系一个蛋糕…写住两个名…我无出声呀, 费时另到生日既朋友唔高兴, 不过我觉得几嬲啰
, o系电话度明明应承左我分开两个蛋糕, 卒之都系一个, 如果唔可以分两个咪老实o系电话度拒绝我啰, 洗唔洗呃我呀, 唔知系咪生意差, 惊我地唔黎呢 (我见个场都坐唔满) 但系我最憎D人讲过唔算数啰!

Waitress 点火焰时失了手…点第一次唔著, 跟住换过第二杯酒精先OK, 个火焰蛋糕好好味~
J 系雪糕蛋糕, 外层系蛋白~

讲返餐厅既气氛, 成晚真系不断听到生日歌, 至于咁样系咪好气氛, 就见仁见智喇, 因为我听第一二次都觉得”几有气氛㖞” 听第三四五六次之后就觉得 TOO MUCH 啦…

埋单每人大约 230~ 我地下次都未必会再黎~ 最唔开心系比人呃
, 唔系话想贪佢个蛋糕, 如果第二次我打电话去问佢都话唔可以分开两个蛋糕, 我都唔会 LUR 佢啰, 但我有保留选择第二间餐厅既权利丫嘛. 我唔知系咪我同餐厅职员沟通有问题.

2009-06-25
庆祝纪念