2024-10-13 396 浏览
而家要系香港揾好食既上海菜真系有啲难道,有且见到呢间筲箕湾既上海野咁有趣就去试试佢。其实平时真系好少去筲箕湾,而且佢个位置都几唔就脚,但系胜在普通间都几大,装修行趣味风格。今次同家人一齐黎所以都叫左几多野食。第一份上嘅餐系凤尾鱼,凤尾鱼炸得非常香脆,虽然麻辣味欠奉,反而系充满咗香柠嘅味道,但系就系呢个香柠嘅味道大大减淡咗佢嘅油腻感。虽然冇乜麻辣味,但系呢一个系我最推介嘅食物之一。另外个人比较推介嘅系臭豆腐同埋葱爆牛肉。臭豆腐系比较传统嘅港式臭豆腐,食得出系新鲜炸起配上豆瓣酱真系一绝,另外葱爆牛肉亦都非常惹味满满嘅葱香加上香浓既酱汁配上薄饼,真系啱啱好。四喜烤麸亦都系我其中一个好钟意嘅食物,呢度都做得相当唔错,只系未系非常惊艳。我个人就唔系特别喜欢白切鸡,但系同行嘅家人都觉得白切鸡好嫩,上面满满嘅葱油亦都非常之邪恶,反而将佢加系薄饼进食。至于我十分期待嘅樟茶鸭反而太干身,配合埋佢本身嘅包令佢更干。店员介绍咗纯菜鲜鱼羹,纯菜原来系一样比较难有既菜,佢有啲潺,佢嘅味道有一种特别嘅清香,而形态就好似迷你嘅荷叶。我本身都几唔钟意饮羹汤,而呢个汤已经唔系咁’将’口,所以其实已经做得几好饮,只不过系
至于我十分期待嘅樟茶鸭反而太干身,配合埋佢本身嘅包令佢更干。店员介绍咗纯菜鲜鱼羹,纯菜原来系一样比较难有既菜,佢有啲潺,佢嘅味道有一种特别嘅清香,而形态就好似迷你嘅荷叶。我本身都几唔钟意饮羹汤,而呢个汤已经唔系咁’将’口,所以其实已经做得几好饮,只不过系我唔太喜欢。
至于甜品方便,豆沙锅饼、炸芝麻团都食得出系新鲜制作,唔会太腻口同甜,所以都唔错。
总括嚟讲,可以食得出餐厅用心制作食物,而且样样都系新鲜制作。而且餐厅嘅座位都坐得几舒服。唯一不足嘅系餐厅位处嘅商场有啲奇怪,冷气不足,而且厕所都几污糟。虽然系咁讲,但系都好推荐大家可以支持吓。
  • 臭豆腐
  • 一家葱油白切鸡