2012-11-23
只系食过一次,Sift已经成为我喜爱嘅饼店喇。因为买咗三款,全部都好满意。好少有架,例如我在Tong wong买5次会有4次唔满意(唉,真的不要再说了~)好开心,因为全部食清光,一点不剩。无再浪费食物喇。(要我把难食嘅野格硬塞落口..真是..)呢杯Tiramisu cup cake真系好正。本来我系好怕食cup cake,因为多数面头𠮶陀Topping都系甜到无朋友,好似食紧一大啖糖入口咁可怕。例如自从食过在Passion by Gerard Dubois 既Vinalla cup cake后,我就对呢样野敬而远之。但久闻Sift既cup cake薄有名气,加上卖相吸引,便豁出了。哈,点知食过呢个cup cake后我又重新爱上这小家伙了!(所以之后我又到咗COCO朝圣,容后再谈)Tiramisu cup cake嘅Topping系撒上可可粉既mascarpone cheese,不算很滑但也不硬,是OK的;本来以为入面只系清蛋糕,原来有惊喜!咖啡味蛋糕入面藏著软滑的mascarpone cheese(比Topping上既滑得多!),加上蛋糕是十分的松软湿润,更沾上了不少液体,咖啡味浓,赞
因为买咗三款,全部都好满意。
好开心,因为全部食清光,一点不剩。无再浪费食物喇。(要我把难食嘅野格硬塞落口..真是..) 呢杯Tiramisu cup cake真系好正。
本来以为入面只系清蛋糕,原来有惊喜!
加上蛋糕是十分的松软湿润,更沾上了不少液体,咖啡味浓,赞。
对比Prince Bakery既Tiramisu cup cake好上几十倍。
哎呀,无影入面,人又善忘,描述得唔好认真sorry,下次买回来重温再仔细说。
Blueberry Mascarpone Cheese Cake
一叉落去已经知正野。
质感十分细腻顺滑,唔系死实实/好似落咗好多鱼胶粉咁弹吓弹吓嘅膏状(例如:cova)(其实有无人明我讲紧𠮶种质感系乜呢~),很喜欢。
蓝莓粒粒鲜甜而且分量几多(嗱,你睇吓paul lafayet嘅Blueberry Cheese Cake面头有几多粒蓝莓?唔洗数)
仲有唔系用蓝莓酱呢点又要俾多一个good;
芝士味浓;饼底唔系普通消化饼底,而系带脆有口感,好正,好快食完,唔腻。
忘了名字,内容物主要系Mango & coconut 本来好少食以椰子为主题嘅cake,因为绝大部分都布满讨厌嘅椰丝。
但呢件系一个例外。
coconut mousse味道讨好,食得出椰子味但不会过重/好假嘅人工味,几清新几light,质感又是十分软滑的。
入面有两条芒果味jelly,一齐食好合拍,令我谂起泰国既芒果椰汁糯米饭。
当然会再来~