餐厅: 上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)
资讯:

星期五晚终于可以出街食饭喇,我同朋友买咗戏飞喺iSQUARE睇戏,所以就顺便喺商场揾嘢食。实不相瞒我哋好耐都冇嚟过呢个商场,因为佢近年十室九空🙈,不过讲到最旺场嘅餐厅非「上海婆婆336」莫属。餐厅占地面积非常大,分咗两边用餐区域,但基本上全场爆满,人气极高👏,可算系同商场形成强烈对比,哈哈。呢度系一间新派上海菜馆🥢,行工业风装修风格,简单舒服唔造作。餐厅采用QR Code落单📱,但同时亦提供实体餐牌,以方便参阅。斋睇定价我已经觉得餐厅好鬼抵食,大部份菜式一百蚊有找,而且佢哋全部都大大碟,实属性价比高👍。四川蕃茄牛肉($75),餐厅有唔少牛肉菜式,我拣咗蕃茄呢款🍅,因为比较少见,不过佢唔系港式蕃茄汤通粉𠮶只味道。另一边厢,辣度亦有得拣,小辣果然符合期望,老少咸宜,但都要小心辣椒啊。最后,我想讲主角牛肉多到一个点🥩,粗略估计可能有接近廿片,而且每片大小厚薄适中,牛味浓郁,肉质细嫩。佢份量仲多过出面餐厅几百蚊一大窝𠮶啲水煮菜式!小排骨担担面($68),餐厅有多款面食选择🍜,佢嘅拉面系手造,而非机制,诚意十足。面条长长的,面质软身,挂汤度高。担担汤底偏杰身,花生酱味浓稠,但就唔算好辣,所以食落
四川蕃茄牛肉
小排骨担担面
小排骨担担面($68),餐厅有多款面食选择🍜,佢嘅拉面系手造,而非机制,诚意十足。面条长长的,面质软身,挂汤度高。担担汤底偏杰身,花生酱味浓稠,但就唔算好辣,所以食落都几饱滞。🍖小排骨分开碟另上,佢坚系排骨,而唔系炸猪扒,口感唔干身。
麻辣鸡丝粉皮
麻辣鸡丝粉皮($68),鸡丝粉皮好清爽,适合夏天食,好消暑☀️。酱汁可选择分开上,自行决定落几多。麻辣沟芝麻酱好夹,估唔到辣度都几明显,但麻酱中和返又OK。粉皮烟韧爽弹,捞埋鸡丝同青瓜丝食好味道🐔。
黄金四季豆
黄金四季豆($72),四季豆煮得够淋,无臭青味,而外层就沾满流沙咸蛋黄酱🍳,每条都好均匀入味,邪恶到爆啊😈。但两条友食晒成碟,食到尾就有少少腻。
上海酸辣汤
上海酸辣汤($45/位),一人份嘅酸辣汤已经好大碗,够两个人分有突。汤羹酸酸的好开胃,而且亦够晒热辣辣🔥。汤入面有肉丝、蛋、冬菇、木耳同笋丝等,足料。
青花椒汤云吞
青花椒汤云吞($50/8粒),🥟云吞仔细细只,皮薄滑溜,肉馅饱满。不过讲到令人印象深刻嘅莫过于个青花椒汤底,佢微微辣,但麻味就好强。呢个正正系青花椒特色,值得一试。
婆婆生煎包
婆婆生煎包($38/3只),生煎包属正常发挥,咬落有爆汁嘅效果💦,但就未算好有惊喜。如果唔系嗌咗云呑,我会食小笼包,话晒系传统上海点心嘛。
高力豆沙
高力豆沙($48/4件),最后当然唔少得甜品🍡,手机落单时可选后上,服务贴心。高力豆沙可算系中式梳乎厘,用蛋白整成嘅外层好松软,配上糖霜食好夹,即使系油炸,但唔觉油淰淰。
总括嚟讲,上海婆婆336好高质,让人喜出望外😍。佢座落于尖沙咀大商场内,但竟然以大众化价钱,为大家带嚟正宗上海美食🇨🇳。餐厅名叫336,谐音为谢谢侬,锐意做好每一道菜色以答谢顾客嘅支持,佢果然做得到!
2022-05-06
四川蕃茄牛肉