2020-12-11
• 和牛海胆丼 ; 豪华刺身定食🍱•💵Price: $368 ; $298-尖沙咀棉登径一向都多日本餐厅既选择,个日行过发现原来默默地又新开左间日式料理店叫「鮨白鸟」。虽然新开但人流都算几旺,所以就吸引左我入去试下佢既lunch set喇!佢午市期间除左有两款omakase之外,仲供应一系列寿司料理同海鲜丼饭定食,定价由港币148元起至港币458元。我就order左个豪华刺身定食同和牛海胆丼,两个set都有沙律、茶碗蒸、汤同甜品。首先讲下个刺身定食,一共有六款新鲜刺身,包括真鲷、油甘鱼、帆立贝、牡丹虾、拖罗同海胆,全部都好新鲜,而且件件都厚身肥美。不过我最钟意既都系个和牛海胆饭,当中既和牛用上九州熊本A5「和王」,系佢地其中既一款招牌!呢款牛种必需饲养28个月以上,并获得A5或A4等级,同埋油花等级都要达到一定既标准,先可以称之为「和王」。睇下相入面个牛既油花分布真系好均匀好靓,食落牛味亦相当浓郁,配上佢地秘制既酱汁同鲜甜既马粪海胆,真系好好食好满足阿🤤🤤
💵Price: $368 ; $298