2023-06-10
尖沙咀金巴利街有「小韩国」之称,最近呢条街又多一间新韩国餐厅进驻。今次去呢间新餐厅冇韩烧、酱油蟹或石锅饭食,因为餐厅主要系提供粥品、乌冬同埋饺子呢三类食物。两个女仔去食,三种食物里面每样拣一款试吓,份量啱啱好👍🏻▫️人参鸡粥 (HKD108) - 话晒餐厅主打系韩粥,餐牌上粥品选择最多一啲都唔出奇。呢间餐厅出品嘅粥原来系大有来头,韩国老板用上水稻米来煮粥,原因系老板觉得用呢款米煮出来嘅粥特别甜。老板仲因为对水稻米质素有要求而系韩国买咗一块田嚟种米。用水稻米煮出嚟嘅粥比较稠身,加埋粥上面嘅麻油,非常醒胃。▫️釜山鱼糕乌冬 (HKD78) - 人气菜式,我见几乎每一枱都有叫😂乌冬用金色嘅铁锅装住,用对铁快子将乌冬卷起,加埋𠮶一串鱼糕,非常IG-able🤣🤣🤣▫️济州黑豚肉饺子(HKD72) - 每一款饺子都可以选择蒸或煎。我哋怕煎饺子热气所以就试吓蒸饺子。一份饺子有5只,每只饺子都几大只㖞,皮薄馅多,味道清清淡淡咁用来送粥食都唔错呢。想为饺子多添味道嘅话可以点啲自家制饺子汁先食。HANA Korean Restaurant 原来跟OPPA Coffee Bar Restaurant及韩国fine
HANA Korean Restaurant 原来跟OPPA Coffee Bar Restaurant及韩国fine dining OOULI 系同一个老板开设嘅。呢两间餐厅我之前都去过,各有各嘅特色,想食韩式粥品/乌冬以外韩式食物嘅话可以谂谂💭㖞