2017-03-19 459 浏览
忙完一轮之后同两个同事收工一齐去咗尖东行下街倾下偈, 分享下工作上嘅心得, 但其实我哋已经十分之肚饿见到有间车仔面舖, 我哋一行三人都异口同声地话要入去食! 其实我唔会觉得奇怪点解我哋一见到车仔面餐厅好就会想入去, 因为车仔面系香港嚟讲, 系一个十分之典型嘅餐饮模式, 绝大部份嘅香港人都会钟意食! 同埋我其中一位同事佢系食斋嘅, 我哋要揾返一啲地方可以畀佢食到斋菜, 车仔面可以讲话系恰到好处, 自己点自己想食嘅嘢又可以坐埋一齐倾偈! 当我哋坐低嘅时候, 见到餐厅嘅墙上有个牌写住靓靓先生的承诺, 其实见到嘅时候都觉得有啲惊讶, 点解车仔面啲咁地道嘅舖头可以做到咁专业!佢嘅承诺内容系咁嘅, 第一佢哋依度嘅食物系唔加味精, 第二就系佢哋已经用咗3m过滤器去过滤佢哋用嘅食水, 第三佢哋承诺,佢哋用嘅油系会日日更换嘅而食油系选用加拿大嘅芥花籽油, 而第四就系佢哋系选用一啲冇公害嘅蔬菜! 望到个咁嘅牌, 有啲令我联想到大公司里面𠮶啲customer service charter! 感觉真系好专业! 因为大家都好肚饿所以叫咗好多嘢食!因为今次我哋叫得太多嘢食, 我想同大家分享我认为今次用餐最精彩嘅
因为大家都好肚饿所以叫咗好多嘢食!
因为今次我哋叫得太多嘢食, 我想同大家分享我认为今次用餐最精彩嘅部分, 以下呢就系我今次用餐内容嘅 highlight!
我叫咗嘅车仔面!
我叫咗嘅车仔面!:)
我今次点左嘅车仔面系用左油面, 加酸麻辣汤底,
佢哋用嘅油面, 十分之爽口, 而 麻辣汤底唔会太辣或者太麻, 但有少少辣味, 好适合一啲唔系咁食得辣嘅朋友!

紫菜 $9
紫菜
我想提一提大家叫车仔面嘅时候, 可以叫紫菜,紫菜摆落汤底里面, 紫菜会索咗啲汤, 汤嘅味道会入咗啲紫菜, 口感爽口, 又有味道, 感觉好正!
鲜虾云吞 $16
鲜虾云吞
呢一度嘅鲜虾云吞,皮唔会太林亦都唔会太厚, 个云吞都算系落足料,入口嘅时候可以清楚地感觉得到鲜虾带嚟嘅爽口口感!
海南切鸡$13
海南切鸡
佢哋依度嘅海南切鸡, 鸡肉嘅肉质鲜甜, 鸡皮几厚下, 我好钟意食佢个鸡皮我觉得好滑口!

麻辣咖哩鱼蛋 $10
麻辣咖哩鱼蛋
咖哩鱼蛋烟韧弹牙! 食落口唔会有啲好粉嘅感觉, 同埋摆喺汤底都唔会发胀! 但其实佢唔太辣, 我谂大部分嘅人就算唔食辣都食得入口!

金蒜肉肠 $12
金蒜肉肠
呢一个香肠蒜头嘅味道都几明显下,味道真系有啲似台湾街边𠮶啲香肠! 入口𠮶下;个口咁好丰满, 一条香肠切开一半, 一个份量系啱啱好, 我觉得如果食得太多嘅话会好容易饱!

九转大肠 $16
九转大肠
呢度嘅猪大肠做得唔错, 大肠洗得几干净下, 冇大肠嘅臭味, 入口弹牙, 容易咀嚼, 食完之后冇话有啲残渣要吐返出嚟, 钟意食大肠嘅朋友可以一试!
口水鸡中翼 $16
口水鸡中翼
佢哋依度嘅口水鸡中翼, 唔会太辣, 口味大众化, 唔食辣嘅朋友都可以食得落! 鸡翼本身几滑口冇雪藏味!
九转茄子肉$13
九转茄子肉
呢一个茄仔佢哋做得十分之好, 茄子冇做得太淋, 有少少油, 但入口嘅时候唔会觉得佢太油腻, 而且保持到茄子嘅香味!
山楂洛神花
顺带一提, 喺依度食嘢如果你个车仔面 系叫咗三个𩠌或者以上, 餐厅系会奉送饮品嘅, 有两款饮品可以畀你拣,山楂洛神花或冬瓜薏米茶, 我自己就拣咗山楂洛神花, 杯嘢饮感觉唔错,口感清甜带有山楂未, 唔会好似饮汽水咁甜或者饮到肚胀, 好适合食车仔面嘅时候饮!
对于素食人士黎讲,依间车仔面仍然有好多选择。甜酸斋口感脆得黎唔会过甜过酸, 刚刚好, 上面有爆爆珠配搭起来味道好得意。青椒皮蛋青椒味不大, 不过皮蛋软滑, 所以仍然值得一叫。假如平时食得比较清淡怕太多调味料, 可以叫姬松茸, 香料炒过后, 淡淡菇味但系唔会太油腻.

今次用餐经验十分之唔错第一次食到咁专业嘅车仔面, 餐厅嘅地理优越, 系尖东嘅地舖.行过尖东,应该唔会睇唔到, 餐厅嘅人服务有礼貌,出餐速度都十分之快,唔会要啲客喺度等! 我好享受我叫咗嘅油面同埋麻辣汤底, 小食亦十分之精致好食, 行开尖东如果想食车仔面嘅话, 我谂我会再来呢一间舖!
今次用餐三个人食咗412蚊
2017-03-04