(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ THE MUSSELS ☆ #尖沙咀 🔥尖沙咀海景青口专门店🔥 ✨招牌名物睡青口✨ 今次要介绍嘅系位于K11 MUSEA入面嘅法式小馆🇫🇷 以法国睡青口作为店入面嘅招牌菜🤍​▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ Blue Mussels in Traditional Style $188 (4.1/5) 所谓睡青口,其实即系活青口🤍系捕捉左青口之后放喺低温嘅海水入面令到青口进入睡眠状态空运到香港💤 ✈️ 咁样可以确保青口喺烹调之前唔会离开水太耐,所以肉质会特别鲜嫩❤️❤️喺四款烹调方法入面,小编就拣咗传统法式风味,即系以干葱白酒同埋百里香调味🤍🇫🇷 食落去小编觉得青口肉质特别鲜嫩多汁,同埋呢只煮法都非常之似小编喺巴黎食到嘅味道🤣好似带咗小编翻去欧游咁呀❤️最令小编有意外惊喜嘅其实系青口嘅伴菜 — 炸薯条🍟 呢个薯条脆得黎又唔会太干,又唔会油腻💛 好多粗薯条都会一系太硬一系太软🥹但系呢个炸薯条真系非常好食🥹🥹 如果可以单走一份薯条小编一定会买黎食🤣🤣➺ MENTAIKO $148 (3.6/5)而明太子意粉就系用咗蒜油同埋紫苏叶调味
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ THE MUSSELS ☆ #尖沙咀

🔥尖沙咀海景青口专门店🔥
✨招牌名物睡青口✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

➺ MENTAIKO $148 (3.6/5)

而明太子意粉就系用咗蒜油同埋紫苏叶调味,整体来讲小编觉得不过不失🤣 冇话好食到超级想encore但系钟意食明太子意粉嘅话,就一定会钟意食💗 调味其实亦都适中,唔会太浓亦都唔会太淡🤍 但系因为食完青口太惊艳,小编就觉得失色左少少🤣🤣

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整体评论

整体而言,餐厅嘅服务同埋环境都唔错🤍 的确好有法国小餐馆嘅感觉🇫🇷 但系铺面唔算太大,如果多人一齐食嘅话可能就要预约😗 钟意食青口嘅大家唔好错过💛❤️

🤍整体味道:3.9/5
🤍服务质素: 3.8/5
🤍性价比:3.5/5
🤍回头指数:3.8/5

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

The Mussels (尖沙咀)
@themussels.hk

地址:尖沙咀梳士巴利道18号Victoria Dockside K11 Musea地下034 及 032B号舖

营业时间: 12:00 - 22:00

#heysiri_tst
#heysiri_french

#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hkfoodies #hkfoods #hkfoodphotography #foodpics #foodcritics #hkfrenchcuisin #hkfrenchfood #themussels #hkmussels #hkmusselsresto #musselshk #tsteastfood #k11musea #青口料理 #香港青口 #香港法式料理 #法式小馆