尖沙咀厚福街向来都系食肆林立嘅地方😋,我地都周不时嚟依度开餐🍽️,今日我地就揾到一间楼上居酒屋试试,一出䢂瞬间有置身于日本嘅感觉😚,由䢂口到餐厅都有超多日系风格嘅装饰,但唔同嘅系餐厅中央有部播怀旧广东歌嘅卡拉OK,新奇得嚟又相当有气氛😆,坐落位置都几阔落,以寸金尺土嘅尖沙咀嚟讲都几难得,啱哂想成班倾下计食野CHILL下嘅朋友呀-令和生蚝🦪 - HKD 108入到嚟店员就同我地推荐日本空运过嚟嘅靓生蚝🦪,一于试试佢!🤤 上菜时单系大大粒嘅卖相已经令人震撼呀😍,摆盘都好精致,真系忍唔住同佢打张卡先📸,食之前可以先用少量青柠汁调下味,食落好鲜甜多汁😋,肉质肥美又有咬口,更突出蚝嘅鲜甜味道呀,真系忍唔住一啖一只咁食呀😆,而配上店家嘅秘制酱汁都别有一番风味,真系推荐钟意食生蚝嘅朋友一试呀👍-花鱼一夜干🐟 - HKD 98开头都唔知一夜干系咩意思🙈,同朋友倾计得知原来系先浸盐水处理再风干制法嘅鱼🐟,忍唔住叫嚟试下,上菜时条鱼都几大条🤩,而且鱼嘅表面煎到金黄色,真系未食都流哂口水呀😆,食落鱼质好厚实又几嫩滑,鱼味浓郁唔腥,而且鱼骨唔多,可以啖啖肉真系好爽,岩哂我依啲唔钟意挑鱼骨嘅懒人呀🤣,系性价比几高
令和生蚝🦪 - HKD 108
令和生蚝

花鱼一夜干🐟 - HKD 98
开头都唔知一夜干系咩意思🙈,同朋友倾计得知原来系先浸盐水处理再风干制法嘅鱼🐟,忍唔住叫嚟试下,上菜时条鱼都几大条🤩,而且鱼嘅表面煎到金黄色,真系未食都流哂口水呀😆,食落鱼质好厚实又几嫩滑,鱼味浓郁唔腥,而且鱼骨唔多,可以啖啖肉真系好爽,岩哂我依啲唔钟意挑鱼骨嘅懒人呀🤣,系性价比几高嘅一道菜~
花鱼一夜干

北海道豚肉炒面🍝 - HKD 88
面质🍝都几弹牙易入口,一般出面食嘅炒面味道都偏咸及浓味,但依份炒面有少少甜甜嘅地, 易入口又唔会太浓味,而豚肉🐷唔会太肥,油脂分布都几平均,食落几有口感之余又有好香口嘅味道,同炒面配合埋一齐食真系一流呀,绝对系充满日本风情嘅食物😊
北海道豚肉炒面

烟肉蚝卷🥓 - HKD 32
跟住就叫咗个烟肉蚝卷🥓,香口烟韧嘅烟肉配埋鲜甜口感嘅蚝,双重口感真系好正,味道一流,作为开胃小菜真系一个唔错嘅选择
烟肉蚝卷

总括嚟讲依间日式居酒屋环境几舒适👍,食物都有水准,而且配上怀旧又熟悉嘅广东歌,对比一般嘅日式居酒屋更增添咗一份「港味」😆,同朋友食下野倾下计,再哼住充满旧时回忆嘅广东歌,用餐气氛真系一流呀~ 如果大家下次经过尖沙咀又唔知有咩地方可以CHILL下时,可以过嚟试下依间一方堂居酒屋啦😉
2024-05-21
$179.3 (晚餐)
令和生蚝
花鱼一夜干