2022-06-04 1139 浏览
预祝朋友生日 想食翻餐环境坐得舒服嘅日本铁板烧 经过挑选就试下呢间😋 可以拣左吧台位 就可以睇住师傅烧😝佢有几个set 可以拣 我地就拣左呢个中间价钱嘅 三日月极上一人前铁板餐 $798 成个set 好多嘢食 好似平时食个d omakase 不过系铁板烧款😂 前菜三小点 先食烟熏鸡肉刺身 薄薄一片 点啲柠檬酸酸地 估唔到同鸡肉几夹 有啲似食紧三文鱼嘅感觉🤣 第二样系茄子渍 好入味 比较浓味~ 第三样系砖豆腐味噌 个豆腐超滑嫩 可以溶化喺口中😝海葡萄沙律🥗特别钟意食海葡萄 唔系好多地方有得食 海葡萄味道清新爽脆 感觉好似食紧鱼籽 而且营养价值高🤣 季节时令生蚝🦪呢个一上枱好惊艳! 成个手掌心咁大嘅生蚝 好新鲜 超级肥美 而且个酱汁好夹 应该系鲣鱼汁 个酱汁更加突显到生蚝嘅鲜甜! 刺身三款 有油甘鱼、甜虾、吞拿鱼, 个人最钟意系油甘鱼 好厚切 鱼油好香👍🏻 其他都新鲜!茶壶蒸 未食过咁嫩滑嘅蛋 真心蒸得刚刚好 一试难忘! 佢上面仲有少许蛋液 做到表面流心嘅效果 入边仲有木耳 另外食得出佢仲有个汤底 同埋三文鱼籽 两样嘢都可以更加带出鸡蛋嘅鲜甜! 另外食完茶碗蒸之后个胃开始暖起来 之后就开始

可以拣左吧台位 就可以睇住师傅烧😝

时令生蚝

刺身三款
刺身三点

茶壶蒸
未食过咁嫩滑嘅蛋 真心蒸得刚刚好 一试难忘! 佢上面仲有少许蛋液 做到表面流心嘅效果 入边仲有木耳 另外食得出佢仲有个汤底 同埋三文鱼籽 两样嘢都可以更加带出鸡蛋嘅鲜甜! 另外食完茶碗蒸之后个胃开始暖起来 之后就开始食铁板烧😋
茶碗蒸

铁板烧北海道帆立贝

垫底系充满牛油香味嘅菠菜 面上系煎得刚刚好 外脆内软嘅帆立贝 口感实在 juicy 味道鲜甜唔会烧得太耐👍🏻

帝王虎虾
个虾汁好好味 带有淡淡虾膏味 烧都烧得唔错 受热均匀 虾肉都好弹牙 配以黑胡椒做调味 令虾肉更香 ! 😋

纽西兰羊架
旁边有唔同嘅野菜 有冬菇莲藕南瓜炸蒜同埋薯蓉~ 个羊烧得比较熟 如果生d 就好 唔so 外面煎得香口 入边有肉汁锁系入边😝

铁板炒饭
其实应该改名做樱花虾炒饭 因为每食一啖饭都有樱花虾 口感就系一硬一软 几特别 如果食完一半之后可以加茶汤 变成茶渍饭 🤣 个人比较钟意呢个食法~

最后就有甜品嘅豆腐雪糕 圆满结束今餐日本之旅🥳
甜品