2023-07-20
.尖沙咀· 人气高质烧肉.牛魔📍尖沙咀棉登径8号地下5-6号舖➰有一排无食过烧肉,开始有烧肉瘾,今日就同朋友嚟到尖沙咀揾食,朋友已经睇中左一间人气烧肉,果然餐厅人气好高,啱啱开始晚市时间已经有排队人潮,好彩我地尚算早到,唔洗好耐就已经安排入座,餐厅以半开放式厨房设计,抽烟系统好好,全场烧肉,但油烟味唔算重。.➰✥樱花虾豆腐 💲68 ⭐️4.1/5⭐️✥樱花虾饺子 💲68 ⭐️4.1/5⭐️先黎叫左两份小食,都系以樱花虾做主题嘅小食,樱花虾用量毫不手软,无论饺子定豆腐,每件都沾上左大量樱花虾,炸豆腐外脆内嫩,加埋樱花虾增添口感,层次分明,依饺子亦都皮薄馅多,配上饺子汁同樱花虾,非常开胃满足。.✥苹果木烟熏松露和牛他他 💲158 ⭐️4.1/5⭐️之后叫左份和牛他他,上枱分左三样野,侍应提示将苹果同月见蛋黄捞入和牛他他内然后15分钟内进食,入口肉质嫩滑带烟熏甜香,非常新鲜,推荐。.✥香葱薄切牛舌 💲82 ⭐️4.2/5⭐️正式到左烧肉部分,当然不得不点我最爱嘅烧牛舌,薄切牛舌轻轻每边烧10数秒已经足够,餐厅还附上一碟香葱可以加入同牛舌一齐烧,爽口滋味,非常满意。.✥全天然豚肉五花腩 💲130 ⭐️4/
尖沙咀· 人气高质烧肉
✥樱花虾饺子 💲68 ⭐️4.1/5⭐️
✥苹果木烟熏松露和牛他他 💲158 ⭐️4.1/5⭐️
✥香葱薄切牛舌 💲82 ⭐️4.2/5⭐️
✥全天然豚肉五花腩 💲130 ⭐️4/5⭐️
之后叫左一碟豚肉五花腩,份量非常丰富,有8块之多,仲附上一份生菜减轻油腻感,腩肉充满油脂,烧出黎易产生焦香感,入口有咬劲,包上生菜一齐食层次更丰富。
✥澳洲M5和牛牛板腱 💲198 ⭐️4.2/5⭐️
依份M5和牛摆盘精美,和牛肉纹油脂分布都非常吸引,事前将油膏先刷上火炉,再放上和牛,防止痴底,不消十数秒,已经可以进食,和牛入口即溶,油脂丰富,令人欲罢不能,仲可以点上烧肉酱汁,味道更加惹味,非常满足。
➰总结
餐厅位于尖沙咀闹市旺区,人潮非常之多,但餐厅服务及食物出味仍然充满惊喜及水准,烧肉品质出色,各式配菜亦相当有水准,特别系樱花虾系列出品,令人一试难忘,钟意食烧肉嘅朋友不容错过。
➿➿➿
#牛魔
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相机食先 #香港美食
#樱花虾豆腐 #樱花虾饺子