2023-03-16
尖沙咀 畅饮欢聚首选串烧专门店🍻烧烤堂📍尖沙咀厚福街12号蓝马商业大厦5楼➰好歌推介「也许会有一天,世界真的有终点,也要和你举起回忆酿的甜,和你再干一杯。」#干杯 #五月天➰近排公司啱啱接左一单比较复杂嘅Project,成个星期都系追赶进度,难得今日可以准时收工,即刻约朋友出嚟吐下苦水,排难解忧一下。.朋友就话想食串烧饮下酒,我理所当然就推介左烧烤堂,依间都系我饭堂之选之一,串烧出品高质价钱公道而且可以同朋友开怀畅饮,甚至有时红馆睇Show之前想食餐丰富晚餐都非常推荐。.餐厅位于厚福街,距离尖沙咀站约5分钟路程,平日夜晚都人潮满坐,试过Walk in系完全无位,所以好建议打留话预订咗先,餐厅装修以木系居酒屋格调为主,室内灯光偏暗颇有情调,仲有户外有盖露台座位,环境会更热闹。➰饮品 𖥕Sapporo Premium Draft Beer 💲48(Buy one get one free!) ⭐️4.2/5⭐️餐厅饮品选择款式都多,酒类选项有清酒,HighBall等,亦有无酒精饮品提供。但当中最高性价比就不得不推介Sapporo生啤,长期推广买一送一优惠,生啤入口冰爽顺喉,非常满足,想畅饮嘅
烧烤堂
📍尖沙咀厚福街12号蓝马商业大厦5楼
➰好歌推介
#干杯 #五月天
➰
➰饮品
餐厅饮品选择款式都多,酒类选项有清酒,HighBall等,亦有无酒精饮品提供。但当中最高性价比就不得不推介Sapporo生啤,长期推广买一送一优惠,生啤入口冰爽顺喉,非常满足,想畅饮嘅朋友不容错过。🍻
Sapporo Premium Draft Beer
➰
Menu菜式款式五花八门,种类繁多,而且餐厅好有心思地为每款都配搭唔同风味烧制,如日/西/川式烧烤方式等,以下重点推介本人认为必点及高度推荐菜式。
✥前菜
味淋鱼干(日) 💲48/份 ⭐️4.1/5⭐️
率先出场就系日式嘅味淋鱼干,微焦带甜有咬口,仲配有沙律酱,系一边饮酒一边倾计食野一流嘅小食。😋
味淋鱼干
桂花蜜糖本地冷蕃茄(西) 💲28/份 ⭐️4.1/5⭐️
蕃茄已经预先切片,西餐处理方法浸泡系桂花蜜糖汁入面,入口甜中带酸,仲有食到梅子粉调味,系好开胃嘅前菜。
𖥕串烧
厚切盐烧牛舌腩(日) 💲48/串 ⭐️4.2/5⭐️
牛舌中最珍贵同最好味嘅部分,肥美软腍,加上厚切有弹性而且软嫩多汁,入口丰富嘅油花回荡,好滋味,牛舌控不容错过。😋
汁烧横隔里肌(日) 💲28/串 ⭐️4.1/5⭐️
牛味浓郁,脂肪含量少,入口淡淡肉已经偏软腍,好滋味。
盐烧赤鸡颈肉(日) 💲22/串 ⭐️4.1/5⭐️
鸡颈肉亦比较少见,同平时食嘅鸡腿肉串烧分别几大,爽韧有咬口,系一种新嘅体验,推荐一试。
厚切盐烧牛舌腩
桂花蜜糖本地冷蕃茄
❀必食推介
盐烧原块鸡皮(堂) 💲22/串 ⭐️4.3/5⭐️
烧烤堂嘅自家制作推荐,系我第一次被依间串烧店吸引嘅重点,亦都系每次必点之作,香港少有餐厅将鸡皮可以烧至极薄极脆,挞开每块有手掌大细,有住薯片脆口一咬即碎嘅口感,入口散发淡淡鸡油香气,配搭盐烧调味,送酒一流必点推介。😋
盐烧原块鸡皮
豚肉节瓜波板糖(附月见)(堂) 💲38/份 ⭐️4.3/5⭐️
外形似足波板糖,其实系将豚肉同节瓜一层层叠加再卷起而成,非常有心思。每一啖都食到豚肉滋味同爽脆嘅节瓜,再捞埋鲜艳嘅月见蛋汁,平冲返串烧嘅油腻感,配搭层次丰富,整体十分推荐。😋
豚肉节瓜波板糖
提灯(日) 💲38/串 ⭐️4/5⭐️
今次特别想试埋提灯,一只鸡只有一串咁话,橙黄色嘅圆粒系未孵化嘅蛋,而连住嘅就系鸡嘅卵巢,因为好似拎住灯笼咁而得名,入口就似烚蛋蛋黄嘅质感,偏向粉稔,同时食到好香浓嘅蛋味,而下面卵巢就似鸡颈肉咁比较干爽,整体嚟讲口味唔系我杯茶,但钟意试新野嘅朋友可以一战。
提灯
咸蛋黄煎墨鱼饼(堂) 💲68/份 ⭐️4.3/5⭐️
邪恶嘅咸蛋黄配上香口墨鱼饼,两样食材融合得相得益彰,份量有一大只手掌,备有刀叉可以自行切件,墨鱼饼入口惹味咸香,爽滑弹牙,中间仲有墨鱼粒增加口感,惹味之选,必点推荐。😶🌫️
咸蛋黄煎墨鱼饼
✥海鲜
蒜蓉烧广岛蚝2只(日) 💲44/份 ⭐️4/5⭐️
广岛蚝鲜甜饱满,性价比高,配上香葱同大量蒜蓉一齐入口非常滋味。
蒜蓉烧广岛蚝2只
黄花鱼一夜干(日) 💲98/条 ⭐️4.2/5⭐️
餐厅虽然以串烧为主打,但亦有提供烧鱼,而且亦非常高质,黄花鱼原条上枱,两个人食份量啱啱好,鱼肉质感爽嫩干身,原汁原味入口已经食到咸鲜味,想再丰富D亦可以点上泰式酸汁或日式鲣鱼豉油,更加惹味。😶🌫️
黄花鱼一夜干
𖥕甜品
日本芝士年糕(日) 💲38/份 ⭐️4.1/5⭐️
年糕烧至微焦,外脆内嫩内馅芝士棉密,烟韧香滑,满足。
黑糖烧菠萝(冷&港) 💲20/串 ⭐️4.1/5⭐️
最后当然要食返D冻野冰凉下,拣咗黑糖烧菠萝串,烧菠萝挂满左冰冻嘅冰糖糖浆,造成表面冰脆,菠萝本身味道已经香甜多汁,两者融合口感更加吸引,亦都推荐。
黑糖烧菠萝
➰总结
餐厅以串烧作主打,提供大众化价钱而又高质嘅串烧出品,选择款式众多,又有心思地设计唔同烧法迎合客人口味,更加有自家主打串烧既吸引又有特色,加上啤酒优惠可以比大家开怀畅饮,非常推荐比三五知己或者情侣一齐黎开餐。
➿➿➿