2016-12-11 9493 浏览
话说赖生本来偷偷地约左成班好耐冇见既旧同事同屈小姐聚旧,系十万个要求之下赖生谂好左食咩啦!之但系⋯由于屈小姐极懒,赖生用尽千方百计都呃唔到屈小姐陪佢出旺角,唯有⋯和盘托出😅,直接约佢去啦! 点知原来果间冇6人枱,好在屈小姐内置左美食地图,临时变阵去左泉章居!(p.s. 大家以为赖生想约大家同屈小姐庆祝周年纪念,但赖生又点会要大家做电灯胆呢)讲番正题,呢间泉章居就系一般中式既酒楼黎既,当日冇乜人,所以我地都坐得几松动,一坐低就睇menu叫野食!我地6个人叫左个4人餐+2个𩠌😝😝1)金牌盐焗鸡 (4.5星)- 只盐焗鸡本身都已经超入味,就咁食都好好食!好重既咸鸡味!而呢个盐焗鸡系可以成功用盐逼到鸡味出黎果只- 只鸡好滑哦!亦唔太肥!仲好厚肉添- 点少少酱(真系少少好啦)鸡味就更出!2)豉汁蒸白鳝 (4星)- 唔错既,豉汁都较得好滋味!不过略嫌白鳝唔够厚肉,食唔到弹牙果种口感 (再次偷偷地话你地知,赖爸爸整煮鳝有一手嫁,所以比较之下呢度就⋯唔算出色啰)3)粉丝牛仔骨煲 (3.5星)- 因为屈小姐钟意食粉丝,而旧同事们钟意食牛仔骨,所以我地就点左呢个,满足晒大家既愿望啦!- 牛仔骨ok! 都整

我地6个人叫左个4人餐+2个𩠌😝😝

1)金牌盐焗鸡 (4.5星)

- 只鸡好滑哦!亦唔太肥!仲好厚肉添

- 点少少酱(真系少少好啦)鸡味就更出!

2)豉汁蒸白鳝 (4星)

3)粉丝牛仔骨煲 (3.5星)

- 牛仔骨ok! 都整得入味而唔算un!

- 不过粉丝就要扣分啦,虽然吸到牛仔骨既精华,但一夹起黏埋成饼野咁⋯点食呢?唯有整散佢啦⋯⋯

4)蟹肉扒豆苗 (4星)

- 份量唔错㖞!6个人都够食

- 豆笛都嫩,唔算太油!

- 就咁用眼睇都见到好多蟹肉,食落都食到既
!蟹肉味仲比豆苗吸到添!

5)例汤 (花生鸡脚汤)(4星)

- 都好足料,有几只鸡脚同几旧肉既,汤都好够味嫁!不过可以再多D花生,应该会再甜D!

- 好多煲,一人应该可以分到碗半至两碗

4人餐外加既𩠌

6) 蜜糖蒜香骨 (4星)

- D骨炸完都干身,唔会滴油,加上蜜糖缠绕住成旧骨,甜甜地!几好送饭嫁!肉都好大旧添!

7)大良炸鲜奶 (3.5星)(几特别嫁!)

- 岩岩炸起热既时候呢,几好嫁,甜甜地带奶香!入面仲融融地好滑
仲有砂糖比你点添!

- 可惜系层粉好好好厚 ,食一旧就饱饱地(好挂住同屈小姐系士林夜市食果串炸鲜奶呀

- 一定要热食!冻左个皮出哂油,加上好厚粉,屈小姐就拆左入面个馅就咁食

今晚仲倾番之前好多野
!虽然大家都各散东西,但做同事果阵都几开心既,尤其系赖生

#原来我们和爱情曾经靠得那么近❤️❤️
#有好同事番工系开心既