餐厅: The Jungle
资讯:

2024-04-08 604 浏览
27/3/2024📍The Jungle呢间系主要食尼泊尔菜嘅餐厅 入面嘅装修几有jungle 嘅feel🌴同埋东南亚风情😂气氛都好热闹 适合几个朋友系到食饭吹水但系就好逼 我地坐左系2张枱嘅中间👩🏻‍🦰坐左系入面卡位 每次出入都要人地企起身让位Waiter 嘅态度都好好 服务速度好快我哋系前一晚系OpenRice book位 都仲未full⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨香料酱酥炸球 ($68)呢个炸波波系中空嘅 入面有薯蓉 粟米片 果仁等等 口感好丰富🤩然后中间有个冻嘅辣汁 俾你倒入去个炸波波一齐食个汁好重口味 倒少少入去就好啦 唔系就抢晒其他配料嘅味呢个小食嘅口感同味道都有惊喜 推荐!✨尼泊尔饺子 ($88)尼泊尔菜最出名嘅就系Momo呢个momo 都好出色 佢有得拣煎或蒸外皮比起中式饺子嘅厚dd蒸嘅momo外皮好嫩 就算系蒸嘅都好香😝煎嘅momo 就比较油 (其实似系炸)好重油香 中意食煎炸野嘅朋友一定要试下佢有得拣饀料 我哋拣咗鸡肉 内馅好满同结实食落虽然未到爆汁嘅level 但都好juicy👍🏻✨ 尼泊尔炒米通 ($48)呢道菜好特别 米通就系平时零食果种一旧旧嘅米
27/3/2024
📍The Jungle
气氛都好热闹 适合几个朋友系到食饭吹水
但系就好逼 我地坐左系2张枱嘅中间
👩🏻‍🦰坐左系入面卡位 每次出入都要人地企起身让位
Waiter 嘅态度都好好 服务速度好快
我哋系前一晚系OpenRice book位 都仲未full
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨香料酱酥炸球 ($68)
然后中间有个冻嘅辣汁 俾你倒入去个炸波波一齐食
个汁好重口味 倒少少入去就好啦 唔系就抢晒其他配料嘅味
呢个小食嘅口感同味道都有惊喜 推荐!

✨尼泊尔饺子 ($88)
尼泊尔菜最出名嘅就系Momo
呢个momo 都好出色 佢有得拣煎或蒸
外皮比起中式饺子嘅厚dd
蒸嘅momo外皮好嫩 就算系蒸嘅都好香😝
煎嘅momo 就比较油 (其实似系炸)
好重油香 中意食煎炸野嘅朋友一定要试下

✨ 尼泊尔炒米通 ($48)
呢道菜好特别 米通就系平时零食果种一旧旧嘅米通 不过就拆开晒一粒粒
外脆 入面就系咬唔烂嘅冧 似纸皮 口感都几有趣
味道酸酸辣辣 加咗好多香料落去炒 有少少唔系几接受到阵香料味😕同埋都几辣下🥵

✨烟薰牛肉干 ($98)
又系好辣嘅一样小食🥵 佢冇讲错 真系好干好干嘅牛肉 食得佢真系预咗会sip 牙😂
牛肉干好香烟薰味 唧埋柠檬落去
连埋啲汁食落都系酸酸辣辣咁

✨米布甸 ($68)
食完上面两样咁辣嘅野 好想食翻啲甜野嚟解辣 最后就嗌咗呢个甜品
本身以为系冻嘅先嗌 点知系热嘅😂
食落好似麦皮 有啲煮烂咗嘅米粒 好香奶味又唔会过甜 出奇哋好食😋
呢个甜品要煮15分钟 想食就记得早啲order

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋两个人总共食咗~$400 (连加一)
撇除其中两样小食太辣之外(👩🏻‍🦰系食辣方面比较废) 整体嚟讲都系好食嘅 呢个价钱试到尼泊尔嘅特色菜 都算系咁啦😌

推荐指数🌟:3/5
📍佐敦庙街273-275号宝发大厦地下3号舖