2024-04-20
香港嘅食肆食物好多都做得好好,唯独有一样致命伤:生意一好啲,人一多啲,态度就会变到劲差。其实呢间餐厅我一路都有食开,但系经过今次之后真系一次都唔会再去。一入到去系要手机落单,平时其实我都系照落单嘅。但因为今次同行嘅朋友要再附加一啲其他嘢食,我哋又唔太知道点样喺个app度再加,所以就想睇吓店员可唔可以帮我哋落单。但呢个时候个店员就好燥同埋用佢好训导主任式嘅语气同我哋讲话呢度净系可以用手机落单。𠮶刻已经喺度谂,如果我电话无电又或者系唔识用呢啲app嘅客人,咁系咪可以唔使喺度食?讲真呢啲手机落单系为咗减省人手,但应该唔系完全取代人手落单架下嘛?去到呢个位都未算最衰,跟住食物到咗之后,我哋发现有碗拉面佢比错咗。好声好气问佢呢碗系咪我哋叫咗个碗,𠮶个"训导主任"职员就即刻劲晦气咁讲"好,你俾返我先", 跟住就将所有嘢收走,我本身喺个盘上面𠮶对筷子想攞返佢都唔俾,差啲夹咗𠮶条面都要摆返落去俾佢。我想攞返对筷子,佢就话"得得,我攞返俾你,你摆咗落嚟先。" 想问系咪想攞返碗面入去化验?咁紧张都唔知咩事。跟住搞咗劲耐先有返啲餐具。成个感觉好似我争咗佢好多钱咁,明明系佢比错咗嘢我哋。食物质素喺度就唔详细讲
食物质素喺度就唔详细讲,其实同我第一次去食都已经有大分别,汤底味好淡,面质地又唔系特别好,都已经好令人失望。
想讲个个都有情绪,但如果其他人因为你嘅态度而破坏哂对一间餐厅嘅印象,然后又因为你个客有带住差嘅感觉走,令到佢哋全日都心情唔好,其实就系一个恶性循环。呢次系我第一次写"食评", 希望都系最后一次。