2023-11-01 663 浏览
好像有一阵子都冇去过上环嘅兰桂坊酒店,特地走既一趟为既就系呢间最新既打卡餐厅— 鸭巴甸公馆。餐厅环境复古典雅,似系一间精致既艺术馆。招牌既「黑鱼子鹅肝慕丝」,入口就意想不到地有一阵浓郁既潮州卤水鹅味道,后来得知原来鹅肝慕丝系用咗澄海狮头鹅肝制作,配上鱼子酱既鲜味,令人一吃难忘。「四川麻香烤海鱼」系一道有四川辣椒风味既海鲜菜式,上菜时已香喷喷,仲有师傅预先熬制既鱼汤,鱼肉鲜嫩,特别不可错过鱼皮既部分,仲有恰到好处既辣香,回味无穷。滑嫰无比嘅「蟹粉豆腐滑」,一口挖到底部一起吃、齿甲间亦有蟹粉嘅香气~ 「南北杏雪耳鹧鸪炖迷你万寿果」既汤底清澈,很有秋冬的滋润感觉主食系「松露菌滑鸡煲仔饭」打开盖时已经满有松露既香气,松露独有既香气正好与滑鸡互相辉映。「西施谷饲和牛尾 」既伴碟有意大利蕃茄、红枣、圆肉,圆肉既味道都相当入味。「牛油果桃胶」就系用牛油果打出黎既慕丝再配桃胶的,颜色通透,啱晒喜欢甜品唔会太甜既朋友~ 最喜欢既系鸭巴甸公馆食饭既私隐度极高,食饭既地点都系一个包厢, 更加系味觉同视觉嘅享受~