上次去屯门红桥食嘢,见到呢间餐厅已经好想试,小店以乌冬同珈琲为主题,提供三款唔同既汤底,非常有特色。小店店面唔大,只有10个位左右,店员会主动介绍食物,食物质素都唔错,值得一试❤️🔎 地•顶立($95)汤底系「酱油豚背脂鱼介汤」,口感绵密,味道浓郁。 🔎 海•顶立($95)汤底系「虾头龙虾鱼介汤」,以清酒、虾头同龙虾壳烹调而成,饮落清甜,都几有虾味。顶立套餐升级▪️鬼套餐(+$70):布甸+冷萃珈琲/茶▫️魔套餐(+$90):2叉烧+布甸+冷萃珈琲/茶▪️神套餐(+$110):金配菜+溏心蛋+2叉烧+布甸+冷萃珈琲/茶▫️套餐+$30可以将布甸升级其他价值$65的手工甜品我同朋友拣左升级魔套餐~🔸乌冬比较扁身,口感都几弹牙,而且非常挂汤。🔹两块慢煮豚肩肉叉烧,叉烧表面有炙烧过,口感腍滑之余,食落更香。🔸大大片腐皮,非常索汤。🔹 冷萃珈琲:珈琲闻落好香,口感顺滑,饮落带微酸,无一般珈琲嘅苦涩味,但会慢慢回甘。店员建议先饮一啖咖啡,再饮一啖汤,再一啖咖啡,既可带出汤底嘅鲜味,又可增添咖啡嘅风味,令两者层次更加丰富。🔸 冷萃茶:佢系武夷山正山小种红茶,入口带微酸,非常特别~🔹 布甸:口感比一般布甸硬身

🔎 地•顶立($95)
汤底系「酱油豚背脂鱼介汤」,口感绵密,味道浓郁。
地•顶立

🔎 海•顶立($95)
海•顶立

顶立套餐升级
▪️鬼套餐(+$70):布甸+冷萃珈琲/茶
▫️魔套餐(+$90):2叉烧+布甸+冷萃珈琲/茶
▫️套餐+$30可以将布甸升级其他价值$65的手工甜品

我同朋友拣左升级魔套餐~
🔸乌冬比较扁身,口感都几弹牙,而且非常挂汤。
🔸大大片腐皮,非常索汤。

🔸 冷萃茶:佢系武夷山正山小种红茶,入口带微酸,非常特别~

🔹 布甸:口感比一般布甸硬身,我几钟意呢个口感~而且食落唔会太甜。
🔸 巴斯克:口感软绵绵,芝士味浓郁,好好食😋
午餐