2020-03-01 1531 浏览
抗疫晚餐系屯门收工,去左红桥一间成日排长龙既西餐厅,放工同同事chill下。六点半去到,铺头唔算好多人,可以wall-in,但临走约八点时,店铺已经排晒队,所以唔想排队,不妨早啲。依加肺炎肆虐,店员都带左口罩,有抺干净枱面,令人食得也放心。内在环境,灯光较暗,一般bar既格局,好舒服。有室外位可以比烟民吹四。我地无烟一族,就选择左室内位。睇下menu先,食物种类唔算好多,但扒、饭、意粉、小食,每样都有啲,贵精不贵多吧。Drink menu反而几惊喜,唔同酒类都有,亦有些无酒精特饮,种类繁多。我同同事叫左个美式猪仔骨配薯菜($148)、黑松露大磨菇长通粉($98)、两个餐也加$45 upgrade配餐汤或沙律、蒜蓉包、甜品和饮品。Total=$333,饮品方面我地再加多十几蚊转配玫瑰花荔枝蜜和冻朱古力,连加一四百有找!首先先来了沙律和汤。沙律都几fresh,份量ok。汤系忌廉汤,几creamy但味道不太浓。包都尚可。然后就到主菜,美式猪仔骨配薯菜($148):猪仔骨非常大,仲大过只手!而且薯菜份量好多,非常足料。猪仔骨上淋上Bbq sauce,几惹味,但口感较干。黑松露大磨菇长通粉($9
抗疫晚餐

忌廉汤

然后就到主菜,
美式猪仔骨配薯菜($148):
猪仔骨非常大,仲大过只手!而且薯菜份量好多,非常足料。
猪仔骨上淋上Bbq sauce,几惹味,但口感较干。

黑松露大磨菇长通粉($98):
个pasta几好食,且足料,除了有大磨菇,仲有磨菇系pasta里面,几好食。
黑松露大蘑菇长通粉

其实食完之后已经好饱,因为好多。

然后我们吃了甜品:拿破仑蛋糕、oreo饼和cheese cake,品质不错,味道不会过甜。拿破仑松脆度都做到。
甜品

最后我们饮埋饮品。饮品超大杯,好足料。如冻朱古力上有劲多cream!正,荔枝蜜也有果肉,很不错。食得好饱,而且可慢慢饮野吹水。
冻朱古力

玫瑰花荔枝蜜

总结:这间bar性价比高,虽然野食唔算完美,但足料,食完好饱,价钱唔算好贵,可以好多样野。卫生OK。

屯门比较少依类西餐厅,若屯门友想放工来chillchill,是不错选择。
忌廉汤
黑松露大蘑菇长通粉