其实山顶地方靓就食咩都咁好味,食个景都够晒啦。好可惜系山顶游客太多,变左好多时都揾唔到地方坐低食野,我试过等翠华等左9个字都未有枱+__+ 。上星期日我又同一家人带埋狗狗去山顶行山山啦,行完又未够钟食饭又饿饿地,周围餐厅都坐满晒人,咁就唯有喺山顶广场行下兜下…咦,发现左间饼店可以配饮品外带饮品同糕饼﹝好似外卖套餐咁﹞,咁就不如试下啦!普通蛋挞6蚊,芝士蛋挞7蚊。我见好似几得意就试下。事实上芝士真系有劲多种,有啲就好咸好重味;有啲就好硬好企身;有啲好香但食落淡口…蛋挞本身肯定系甜,所以要简一只适合既芝士都唔容易。热辣辣既蒸气上升,伴隋住阵阵蛋香,舌头最先接触的必定系蛋挞皮。呢个蛋挞唔系酥皮,但又唔可以叫得晒系牛油皮/曲奇皮,因为佢唔似牛油皮/曲奇皮咁重牛油味同用既面粉应该唔同一般面粉。外皮可以清楚见到一粒一粒深咖啡色谷麦既物体,食落唔会好甜,个皮脆身同干干地身好有咬口。相信有谷麦的蛋挞皮应该比较健康,就算配合芝士都唔会俾人一种”is too much”的感觉。泰昌用的芝士香得黎唔会好咸,芝士溶左之后拉到出黎但又未至于咬唔断。先食到皮的松脆、到芝士的浓香再到蛋的甜滑,成件事好有层次。到个主
其实山顶地方靓
,我试过等翠华等左9个字都未有枱+__+

普通蛋挞6蚊,芝士蛋挞7蚊。我见好似几得意就试下

到个主角蛋啦,够晒热之外仲滑到冇朋友。鲜艳的黄色好吸引我去一食再食!
蛋挞
芝士蛋挞
2015-02-08
3 分钟 (外卖自取)
蛋挞
芝士蛋挞