2023-12-07
#MC带你去观塘.前几日食完铜锣湾间「古今」,啲卷物食落又几好食😋,性价比唔错,今次就试埋观塘依间,睇下有无分别😜。✨ 古今二(观塘)虽然与铜锣湾间「古今」同出一门,但单睇装修氛围已经觉得有所分别。观塘依间以古旧复兴装潢为主🏺,配以昏暗嘅灯光🏮,氛围感十足;铜锣湾间「古今」就灯光明亮,以传统日系居酒屋为主🍶,两者装潢截然不同,但食物款式所见略同。🥢 辣妹 $72每旧卷物上面都有粒吞拿鱼波波,食落口感软滑😋,加上蟹籽🫧同薯片碎🥔,口感丰富,十分足料👍🏻!🥢 杂锦天妇罗 $88 有大虾🦐、秋葵、日本番薯仔。每款有两件,啱晒乜都想试嘅朋友仔😉。炸粉唔会过多,外脆内软🥰。秋葵就相对特别啲,有啲似秋葵酿虾滑咁,食落虾肉仲非常爽弹😝。🥢 古今日式煎饺 $56 饺子🥟煎得金黄色,十分香脆可口😍,猪肉份量适中,连埋啲肉汁💦一齐食就啱啱好。🥢 日式炒乌冬 $98点都想有啲热食饱肚啲,所以嗌咗炒乌冬。鸟冬十分弹牙,味道唔错唔会太咸👍🏻,而且用石锅上枱♨️,所以食一口都热辣辣。🥢 寿司薄饼 $98最后,都忍唔住 Encore 返依个寿司薄饼,因为出面其他食铺真系好少会食到😝。饼底系寿司饭炸到脆卜卜,有啲似薯饼
✨ 古今二(观塘)
🥢 辣妹 $72
🥢 杂锦天妇罗 $88
🥢 古今日式煎饺 $56
🥢 日式炒乌冬 $98
🥢 寿司薄饼 $98
最后,都忍唔住 Encore 返依个寿司薄饼,因为出面其他食铺真系好少会食到😝。饼底系寿司饭炸到脆卜卜,有啲似薯饼口感,饼面就舖满辣味吞拿鱼☺️,加上蟹籽、千岛酱、薯片碎,食落味道唔辣,口感好特别,依个好推荐大家试下👍🏻。