2015-09-23 589 浏览
以前未做野嘅时候成日都黎呢边行下outlet,但而家因为工作离观塘比较远,所以就少左黎呢边食夜晚,今晚为左见个旧同学所以就黎到呢边,之后我地在按penRice找了这间cafe为我地晚餐嘅地方,系港铁行过去唔洗十分钟就到了。但系我去嘅过程我发觉唔少地方已经同我嘅记忆有些不一样了,时间过得真系快呀~~~~由于café系二楼,所以要升降机,跟住我地上到二楼。而入到Unique时,我地发现餐厅布置得简约,虽然系开放式厨房,但唔会超大油烟,餐枱等各方面嘅野都好有简约,纯朴嘅感觉。跟住我地就开始叫野食喇。。。餐包,南瓜汤餐厅非常贴心系我地等紧野食嘅时候,为我地送上了餐包同埋南瓜汤。餐包未入口已经闻到阵阵的香味,入口完全感觉到佢嘅外脆内软。餐厅附带的澳洲牛油,若果将它抹到餐包上,不但可以增强佢嘅香味,亦可以加强佢嘅味道。而南瓜汤嘅热度都岩岩好,浓得黎又唔会太重姜味,岩晒我呢个朋友。自家腌制甜酸迷你蔬菜呢个自家腌制甜酸迷你蔬菜,即系由藜麦与各种餐厅自制的酸菜配成前菜,呢碟前菜中的藜麦是没有味的,餐厅建议客人食一个酸菜再配一口嘅藜麦,不过咁样对女士可能比较唔方便,但系好彩我地两个系男人无咩所谓喇。墨鱼汁
由于café系二楼,所以要升降机,跟住我地上到二楼。
餐包,南瓜汤
自家腌制甜酸迷你蔬菜
墨鱼汁海鲜意大利饭
呢个意大利饭系用带子、大虾、蚬,青口组成,味道清新,份量亦算足,意大利饭入口亦算不错,不会太烂,但如果可以口感再硬一啲,应该会更加好。
澳洲和牛汉堡
呢个绝对值得一试,个和牛汉堡绝对系份量十足。
中间旧肉又足料,虽然口感有点硬,但系肉汁依然都系好足,食落真系比平时食到嘅汉堡更令人满足。
澳洲草饲安格斯西冷(甘笋,薯仔,烧汁)
今次餐厅将西冷嘅肉质整得比较韧,当然有可能系肉平身比较瘦,再加上煎起身有啲啲过熟,但系份量绝对系对得住佢个价钱架。另外呢度配埋嘅甘笋有点特别,餐厅系原条连埋甘笋啲叶都一齐上埋枱,我都系第一样见咁样上枱,都几得意。
我个人觉得呢间餐厅好多野都系几有创意的尝试,但同行嘅朋友就有啲野唔系咁钟意喇,可能呢啲就系个人口味问题瓜。。。