Poke Bowl夏威夷盖饭喺香港人气飙升,不过间唔时食返碗做午餐系几好嘅😛。呢日去开旺角行街食饭,见到「PokéToké」唔使等位就入去啦。店舖面积细细,有普通餐枱同高枱,装修简约,整体都算坐得几舒服嘅。再者,呢度设计贴心💕,会提供篮俾客人放物品。作为夏威夷盖饭专门店🌺🍚,呢度食乜就唔使多讲。佢提供多款指定特选丼,但你亦可自行组合Mix & Match,价钱其实唔差得几远。我哋懒得逐样拣🙈,所以嗌咗两款Signature Bowl,不过值得一提嘅系佢手机落单版面显示清晰,少饭、多酱、分开上等嘅选项通通都有得拣。题外话,小店无提供套餐,小食同饮品都要以原价加配,有少少贵😣。加州风味碗($98),主食系三文鱼🐟,配菜有三文鱼籽、青瓜、玉子丝以及车厘茄,酱料则系日式胡麻酱。佢可算系亲子丼,皆因有齐三文鱼同三文鱼籽,两者都几新鲜。另外三款料则系传统配搭;无聊一提,红黄绿三只色拼埋好靓🚥。胡麻酱味道熟悉,成个组合一齐食好夹。经典鸡肉碗($78),主食系慢煮鸡肉🐔,配菜有蟹柳、玉子丝以及豆腐,酱料则系凯撒沙律酱。嗌鸡系因为唔想食咁多海鲜,但都惊味道唔夹。不过出到嚟几有惊喜👍,鸡肉大大粒,肉质唔嚡
加州风味碗
经典鸡肉碗
经典鸡肉碗($78),主食系慢煮鸡肉🐔,配菜有蟹柳、玉子丝以及豆腐,酱料则系凯撒沙律酱。嗌鸡系因为唔想食咁多海鲜,但都惊味道唔夹。不过出到嚟几有惊喜👍,鸡肉大大粒,肉质唔嚡;而蟹柳丝非常多,豆腐又够滑。我认为唯一可改善嘅地方系凯撒沙律酱偏向浓味。
每个Bowl都有得拣盖饭底:沙律菜🥗、寿司🍣或者半半。沙律菜鲜嫩,寿司饭酸度适中。识食一定拣半半,可以一次过满足两个愿望,而且好彩咁样嗌咋,因为份量激多,半半量嘅饭都足以填饱我哋肚仔,甚至乎两个女仔食一碗都够饱。另外,每碗丼均配有紫菜丝、木鱼丝同黑白芝麻,我全部都要,哈哈!
黄金炸蟹钳
黄金炸蟹钳($38),小店除咗盖饭以外,亦提供炸物小食,我哋要咗蟹钳。即使未食,但第一感觉都唔错,因为一客有成五件,今时今日算性价比高。🦀蟹钳外围包住类似鱼蛋嘅粉团,口感爽弹,加上本身已经洒咗淮盐调味,几好食。
香蕉奶昔
香蕉奶昔($36/中杯),小店另外亦有自家制作奶昔,分别系香蕉同牛油果口味。我哋要咗前者,🍌香蕉味道自然,奶昔打得细滑,整体亦唔太甜,实属健康之选。
总括嚟讲,呢间PokéToké几高质,算系我食过比较好食嘅夏威夷丼,而且仲要系巨无霸份量📣,我肯定男仔都够食!最后,佢系一间撑香港人嘅小店💛,值得大家支持啊。
2021-10-06
加州风味碗