2019-11-08
同个friend好耐冇见约咗去尖沙咀meet up,本身谂住揾间cafe慢慢坐,食个轻盈d嘅下午茶,但又揾唔到间好想食嘅cafe。朋友建议去食甜品,我哋就即刻谂起班戟。上次食咗gram觉得麻麻,觉得个pancake唔够soft好实。我地决定转战新开嘅K11 musea入面嘅幸福班戟,试下呢间过江龙水准。去之前都预咗要排队,一去到大概有十几人排紧,我谂等咗半个钟左右就入得。我哋叫咗两个口味share嚟食。一个系朱古力香蕉味,另一个系宇治抹茶味。由于佢嘅班戟系即叫即整嘅,所以我哋order完大概等咗15分钟先有得食。个班戟一上嘅时候已经闻到好香嘅蛋味。抹茶味同我本身幻想嘅有少少出入,我以为个班戟都系抹茶味,但原来只得topping个雪糕系抹茶味。朱古力香蕉班戟香蕉新鲜,熟度刚刚好。食个pancake嘅时候记得将啲朱古力酱同cream夹埋一齐食,味道会丰富啲抹茶班戟本人超钟意食抹茶味嘅甜品。呢个抹茶味雪糕好好食!完全唔会有个种抹茶嘅苦涩味。食𠮶阵记得落埋个黑糖sauce食,每一啖班戟加埋抹茶味嘅雪糕加d cream 同nuts,好幸福呀!❤️班戟口感好soft好绵,抵你咁多人排队嘅!
朱古力香蕉班戟
抹茶班戟
班戟口感好soft好绵,抵你咁多人排队嘅!