每一次经过中环都觉得呢间餐厅既蓝绿色外墙好打卡📷壁画感觉有一种热带既风情🏝️ 呢间餐厅嘅灵感来自巴西嘅亚洲文化🌍 系带南美同日本菜既Fusion🇯🇵 环境好Chill有种木系雨林既感觉🌴今次嘅菜式主要试咗海鲜为主感觉好Exotic 💙⭐️ Ceviche Amazonico 🐟用油甘鱼做成既Ceviche 精髓在于Tiger's Milk的调味🥛 原先南美嘅传统酱汁有点似鱼露既鲜味🌊但系再加上Citrus 辣椒芫荽等既香料🍊 令到鱼嘅鲜味更上一层楼⭐️ Beterraba 🍠红菜头配上豆腐奶油意外地配合🤍巧妙中和了红菜头既菜味变得更Smooth 加上红石榴同埋腰果嘅点缀口感好丰富🌰⭐️ Moqueca De Peixe 🥘海鲡鱼份量好丰富足够两人份量 🩷 配上味噌嘅煮法带点咸鲜🫘 加上红棕榈油同腰果点缀有点东南亚热带的影子🏖️鱼肉入晒味⭐️ Baked Alaska 🗻好经典嘅火焰雪山带上一点巴西Twist 🇧🇷松软既Meringue配上芒果雪糕真系有芒果肉🥭 酸甜感觉唔会太腻 淋上巴西甘蔗酒🎋 酒香融入到蛋白里面🍸
Ceviche Amazonico
⭐️ Ceviche Amazonico 🐟