2021-09-11 54 浏览
同朋友好钟意打边炉,收工过左又一城有一间新开的重庆刘一手火锅。地方好舒适,可能因为新开张,非常干净,第一点高级的味道。唔好以为重庆火锅一定只有辣味,当中有好多唔辣嘅火锅汤底可以选择。我哋拣咗花胶响螺鸡汤及控油麻辣火锅,点了BB辣味道容易入口 。花胶鸡汤嘅鸡件最好一开始就食,如果唔系会越煲越老手切牛肉拼盘有五款牛肉的拼盘,是几款中价钱相对合宜的。如果不喜欢太油腻的可以拣呢一个。拼盘有牛白肉、牛颈脊、肉眼边、封门柳及牛小排,每款牛肉味都好香浓,我最喜欢牛白肉的油香!重庆小面难得食重庆麻辣火锅,又点可以唔要呢一款咁特别嘅面食呢?乌冬和出前一丁暂时放埋一边先!小面吸收哂汤汁,辣得好过瘾,面质唔算爽口,但同汤底好夹。丸丸拼盘大推手打牛筋丸,前所未见咁弹牙,可以单点一碟都可!另外沙律酱龙虾丸都好特别,鱼蛋都好弹牙,墨汁花枝丸咬到粒粒花枝,口感不错。毛肚毛肚绝对系刘一手重庆火锅嘅必食,毛肚好爽口。皇帝菜特别喜欢皇帝菜的味道,无论配花胶鸡汤还是麻辣汤底都非常合衬。酱油猪肉这一个相对比较咸,渌完之后可以唔使加酱料。最后加多一杯咸柠梳打,原来饮品加入左冰粉,更加透心凉。
地方好舒适,可能因为新开张,非常干净,第一点高级的味道。

手切牛肉拼盘

重庆小面

丸丸拼盘

毛肚
毛肚绝对系刘一手重庆火锅嘅必食,毛肚好爽口。

皇帝菜

酱油猪肉
这一个相对比较咸,渌完之后可以唔使加酱料。

最后加多一杯咸柠梳打,原来饮品加入左冰粉,更加透心凉。